FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović je na početku današnje sjednice Vlade izvijestio da sve nadležne službe poduzimaju potrebne preventivne mjere kako bi se spriječio udar vodenog vala koji Dunavom dolazi u Hrvatsku i prijeti poplavom. "Vodeni val se spušta Dunavom i naše službe, Hrvatske vode, Hrvatska vojska, jednice lokalne samouprave rade sve preventivno da bi se taj udar spriječio i vjerujem da će na kraju u Hrvatskoj biti bolje nego u drugim državama, što zbog našeg rada, što zbog konfiguracije terena, geografije, geologije i drugih stvari", rekao je Milanović i naglasio kako je prije svega najbitnija preventiva.

OSIJEK - Veliki vodeni val oko podneva mogao bi ući u Hrvatsku i doći do Dunava kod Batine, ali kako ističu u Hrvatskim vodama očekuje se da će biti nešto slabijeg intenziteta, rekao je osječko-baranji župan i predsjednik Kriznog stožera zaštite i spašavanja Vladimir Šišljagić na konferenciji za novinare. Sve pripremne radnje su odrađene na vrijeme i sve službe su u stanju pripravnosti jer se uvijek treba pripremati i za najcrnje varijante, rekao je. Dodao je kako je kako su u Zračnoj luci Klisa u pripremi dva helikoptera, te da je angažirano oko tisuća pripadnika Hrvatske vojske koji su već nekoliko dana radili na učvršćivanju nasipa i spremni su za sve potrebne akcije. Šišljagić je izvijestio kako je sinoć došlo do određenih problema u Donjem gradu u nekoliko ulica koje se nalaze na najnižem mjestu uz Dravu, te da su izbile podzemne vode. Dežurne ekipe vatrogasaca s cisternama ispumpavaju vodu, a spremne su i dalje intervenirati ako zatreba, jer je za očekivati da će podzemne vode u Osijeku na nekim lokacijama poplaviti podrume kuća. Poplavljena je i šetnica na lijevoj obali Drave, ali se to inače događa za viših vodostaja. Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je da su na gradskom području poduzete sve mjere za obranu od poplava.

VUKOVAR - Direktor Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Siniša Kukić rekao je danas da je Vukovaru učinjeno sve što se može u obrani od vodnog vala Dunavom koji će kroz taj grad prolaziti u subotu, ali da apsolutna sigurnost ne postoji. "Apsolutna sigurnost ne postoji, no u Vukovaru smo učinili sto posto onoga što se dalo učiniti u obrani od vodnog vala", izjavio je Kukić nakon sastanka Stožera zaštite i spašavanja Grada Vukovara. Prema njegovim riječima, danas u 10 sati u Vukovaru je izmjeren vodostaj od 693 centimetara, vrh vodnog vala kreće se brzinom od 60 kilometara na dan, a i dalje se procjenjuje da vodostaj u Vukovaru neće prijeći onaj iz 2006. godine, kada je izmjereno 719 cm. Kukić je istaknuo da je u pripremi za obranu od poplave u Vukovaru proteklih dana u zečje nasipe ugrađeno 75.000 vreća s pijeskom, još 25.000 je u pričuvi, postavljeno je 1,5 km boks barijera i 210 metara tzv. vodenih barijera. Ilok se brani s 23.000 vreća s pijeskom, 250 boks barijera i 50 vodenih barijera. U Šarengradu je postavljeno 5200 vreća s pijeskom, a u Opatovcu 1800. Vrh vodnog vala kroz Vukovar će prolaziti tijekom subote, a u nedjelju bi trebao izaći iz Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o radu (ZOR) kojima je, među ostalim, predloženo maksimalno osam prekovremenih sati tjedno te smanjenje minimalnog odmora između smjena. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je kako je sa socijalnim partnerima usuglašeno maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati što je, rekao je, važno poslodavcima u turizmu. Poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, a drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto ne može biti sklopljen na dulje od tri godine. Mrsić je rekao da se zakonskim izmjenama htjelo spriječiti beskonačno produživanje ugovora na određeno. Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada. Predloženim izmjenama ZOR se najvećim dijelom usklađuje s pravnom stečevinom EU, no ministar Mrsić je najavio da će tijekom druge polovice godine biti predložen novi zakon o radu koji bi, među ostalim, trebao omogućiti lakše zapošljavanje na tržištu rada, te detaljnije definirati odnose poslodavaca i radnika .

ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o sanaciji gubitaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državnog proračuna za prošlu godinu u ukupnom iznosu od 2,53 milijarde kuna. HZZO je u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. iskazao manjak prihoda od 1,28 milijardi kuna. Ukupne obveze iznosile su 5,66 milijardi kuna, ali sanacijom zdravstvenih ustanova dio HZZO-ovih obveza će se smanjiti, jer su ustanove dužne isknjižiti svoja potraživanja prema Zavodu, rečeno je na Vladi. Iznos od 2,53 milijarde kuna predstavlja stanje obveza koje HZZO treba platiti prema ugovornim subjektima i time svesti rok plaćanja na 60 dana. Najveći dio obveza odnosi se na obveze za lijekove, jer je njihov ugovoreni rok plaćanja 180 dana, a za druge obveze rok plaćanja je sveden na 60 dana, kaže ministar financija Slavko Linić. Novac za sanaciju osiguran je zaduženjem države kod domaćih banaka u iznosu od 3,3 milijarde kuna, a prvi dio sredstava bit će uplaćen već ovoga tjedna. Vlada je Saboru poslala prijedlog zakona kojim se predlaže obvezno zdravstveno osiguranje djece do navršene 18. godine života kao zasebne kategorije osiguranih osoba, neovisno o tome imaju li ili ne nositelje obveznog zdravstvenog osiguranja preko kojeg bi ostvarili pravo na obvezno osiguranje kao članovi obitelji osiguranika. Uvodi se i obvezno zdravstveno osiguranje redovitih učenika i studenata iznad 18. godine koji se školuju u državama članicama EU-a.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović pozvao je danas saborske zastupnike da podupru vladin prijedlog o smanjenju PDV-a na dnevne novine na pet posto kazavši kako je taj prijedlog provediv te ih pozvao da se odupru raznoraznim lobiranjima najavivši da će Vlada, ako bude izložena pritiscima, od prijedloga odustati. Osvrnuvši se na početku današnje sjednice Vlade na, kako je rekao, raspravu oko PDV-a na dnevne novine koja se zakuhala u Hrvatskome saboru, Milanović je podsjetio da je sadašnja stopa PDV-a za dnevne novine 10 posto, te da se želi smanjiti na pet posto. Ministarstvo kulture dalo je jedan prijedlog koji nije savršen, ali je dobar i proračunat, rekao je premijer i naglasio da je politika Vlade i ministarstva "da se potiče pisanje". "Riječi i pismo su najgenijalniji izum čovjeka, čak i kad se piše loše. I dnevne novine općeg informativnog karaktera su novine koje pišu tekstove", rekao je Milanović te ponovio da prijedlog nije savršen, ali je razuman i provediv. Odluka o PDV-u je politička odluka i nikad nije lako zadovoljti sve, a o tome najbolje govori situacija u zemljama Europske unije, rekao je, uz ostalo, Milanović. Zajednička porezna politika u EU ne postoji, postoje određeni okviri i smjernice i u okviru toga svaka vlada treba odrediti prioritetet, zaključio je.

ZAGREB - Vrhunski hrvatski sportaši dobivat će trajne mjesečne naknade u iznosu od 2185 do 5044 kune, ovisno o "sjaju" medalje, predlaže Vlada konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sportu. Pravo na trajnu novčanu naknadu imali bi osvajači olimpijskih medalja, paraolimpijskih medalja, olimpijskih medalja gluhih, kao i osvajači medalja sa svjetskih prvenstava u olimpijskim sportovima i disciplinama, s 45 navršenih godina života. Naknadu ne može dobiti sportaš koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović rekao da je osnovna ideja zakona dodatno potaknuti vrhunske sportaše na promociju sporta u Hrvatskoj i brendiranje Hrvatske u inozemstvu, u suradnji s Ministarstvom turizma. "Ne radi se o mirovinama nego o naknadama sprotašima", rekao je Jovanović te naveo da je riječ o 202 sportaša, osvajača medalja na velikim natjecanjima, za koje bi se godišnje iz državnog proračuna izdvajalo 14 milijuna kuna. Sportaš koji je osvojio više medalja mogao bi ostvariti pravo na trajnu novčanu naknadu samo u iznosu za osvojenu jednu medalju, pri čemu je mjerodavan iznos naknade koji ostvaruje za najvišu medalju.

ZAGREB - Radnički sindikat HZMO-a najavio je danas da će sutra organizirati jednodnevni štrajk u zagrebačkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je pozvao umirovljenike i ostale građane da sutra ne dolaze u područnu službu. Pozivamo umirovljenike, radnike i ostale da u petak ne koriste usluge naših službi u Tvrtkovoj, Trpimirovoj i Žajinoj ulici. I nama je štrajk "noćna mora" i nismo ga željeli organizirati, ali nemamo drugog izlaza jer smo diskriminirani u odnosu na sve ostale zaposlenike javnih i državnih službi, istaknula je predsjednica sindikata Višnja Stanišić na konferenciji za novinare. Radnici HZMO-a bune se jer je jedino njima u sustavu javnih i državnih službi ukinut dodatak za staž od 4, 8 i 10 posto, te zbog toga traže ostavke ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i ravnatelja HZMO-a Srećka Vukovića. Prosječna neto plaća u HZMO-u trenutno iznosi 5.135 kuna, što je 13 posto niže od državnog prosjeka, no većina zaposlenih prima plaću od oko 4.150 kuna, tvrdi sindikat.

SPLIT - Međunarodna konferencija Granice u istočnoj i južnoj srednjoj Europi posvećena granicama u smislu kulturnog transfera od antike do ranoga novog vijeka, počela je danas u Muzeju Grada Splita i prva je takve vrste održana u Hrvatskoj. "Raspravljat će se o pitanjima međugranične-kulturne suradnje, dakle o granicama koje nisu samo zapreka u komunikaciji nego su porozne zone u kojima se odvija ne samo ekonomska i gospodarska nego i kulturna suradnja. Upravo je to glavna tema naše konferencije", kazao je za Hinu Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti. Dodao je da se radi o povijesno-umjetničkoj konferenciji na kojoj će se istraživati pitanja istočne i jugoistočne Europe, te istraživanje kulture i kulturnih odnosa. U dvodnevnoj raspravi sudjelovat će dvadesetak sudionika, dok je trećega dana predviđen obilazak povjesnik mjesta i utvrda duž graničnoga područja između Osmanskog carstva i Venecijanske republike. "Na licu mjesta ćemo tako vidjeti i doživjeti tu graničnu zonu", dodao je Pelc.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙