FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srbiji diskriminirane žrtve ratnih zločina - izvješće

Autor: vili
BEOGRAD, 12. lipnja 2013. (Hina) - Nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) ocijenila je u srijedu u Beogradu da su žrtve srpskih vojnih i paravojnih postrojbi tijekom rata diskriminirane po više osnova, što im onemogućava da ostvare pravo na odštetu i dovodi u sumnju narušavanje ljudskih prava u Srbiji.

"Diskriminacija žrtava srpskih snaga po nacionalnim i drugim osnovama u postupcima priznavanja statusa civilne žrtve rata i sudska praksa koja praktično onemogućava ove žrtve da ostvare pravo na odštetu, osnažuju dojam da se radi o novom sustavnom kršenju ljudskih prava u Srbiji", ocijenjeno je u godišnjem izvješću FHP-a koje je predstavljeno u beogradskom Medija centru.

Izvješće za 2012. FHP je predstavio uz napomenu da ta udruga pred sudovima u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu zastupa 187 žrtava srpskih snaga, od koji 179 u Srbiji, koji traže odštetu od države Srbije za pretrpljenu nematerijalnu štetu. Tijekom 2012. je od 18 presuda samo šest bilo u korist žrtava.

Izvršna ravnateljica FHP Sandra Orlović istaknula je da su to jedini sudski procesi koji su se bavili kršenjima ljudskih prava, jer nikada nisu pokrenuti kazneni procesi, ocijenivši kako sudovi i dalje pretežito odbijaju zahtjeve žrtava za odštetom, proglašavajući slučajeve zastarjelim ili ne prihvaćajući dokaze koje im žrtve prilažu.

"Postupci traju dugo, prosječno pet godina, a suci se uglavnom neprimjereno odnose prema žrtvama i njihovim svjedocima, otvoreno se stavljajući na stranu države", naglasila je Orlović, ocijenivši da sudovi, umjesto da pridonose i potiču razumijevanju ljudskih prava, postaju "epicentar nerazumijevanja".

Odvjetnica Tanja Drobnjak objasnila je da zakon propisuje i odgovornost države za kaznena dijela, poput ratnih zločina, torture, nezakonitog pritvora, sugerirajući kako se u tim se slučajevima moraju primjenjivati produženi rokovi zastare, dulji od uobičajenih tri do pet godina. On je ukazala na to da se sudovi pozivaju na jedno pravno tumačenje Vrhovnog suda Srbije iz 2004. kojim se državi praktički osigurava trajni imunitet od odgovornosti za kršenja ljudskih prava tijekom ratnih sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća.

Prema tom tumačenju, duži se rokovi zastare mogu primijeniti samo ako se naknada štete potražuje od izravnog počinitelja kaznenog dijela, a ne od države.

"Time država skida odgovornost sa sebe za sustavna kršenja ljudskih prava i svodi je samo na pojedince", istaknula je odvjetnica Drobnjak.

Fond za humanitarno pravo Srbije je nevladina udruga koju je 1992. godine utemeljila aktivistica za ljudska prava Nataša Kandić s ciljem i namjerom dokumentiranja kršenja ljudskih prava diljem bivše Jugoslavije tijekom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Javnosti je danas predstvaljeno redovito godišnje izvješće za 2012. "Uspostavljanje pravde ili relativizacija zločina: Ostvarivanje prava žrtava na reparacije u sudskim postupcima u Srbiji".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙