FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice. Raspravno vijeće naložilo je da ih se odmah pusti na slobodu iz pritvora u Scheveningenu. Haaški su tužitelji u završnim podnescima u siječnju ove godine zatražili da se Stanišića i Simatovića osudi na kaznu doživotnog zatvora. Sud je također većinom glasova utvrdio da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru pridonijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

BEOGRAD - Bivši šef srbijanske službe sigurnosti Jovica Stanišić, kojeg je Haaški sud (ICTY) u četvrtak, zajedno s njegovim suradnikom Frankom Simatovićem, oslobodio optužbi za ratne zločine i BiH i Hrvatskoj, već u petak doputovat će u Beograd, izvjestili su beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izjavu Stanišićevog odvjetnika Wayna Jordasha u Den Haagu. Jordash je, kako se navodi, novinarima ispred ICTY-ja rekao kako je njegov klijent "u šoku od sreće" zbog oslobađajuće presude i najavio da će Stanišić već sutra otputovati za Beograd, "sretan što će se vratiti svom životu".

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef britanske diplomacije William Hague nisu u četvrtak željeli detaljnije komentirati nepravomoćnu oslobađajući presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH, nego su istaknuli da se odluke Haaškog suda općenito moraju poštivati. "Mi smo se opredijelili za suradnju s međunarodnim institucijama, u ovom slučaju s međunarodnim sudom, i na tome ćemo opredjeljenju ustrajati. Što se te presude tiče, ona nije pravomoćna, cijeli proces još traje i vidjet ćemo kakav će biti konačni ishod", rekla je Pusić na zajedničkoj konferenciji s Hagueom koji boravi u posjetu Hrvatskoj. Britanski ministar je istaknuo da London u potpunosti podupire rad ICTY-a, jer pomirenje u budućnosti podrazumjeva rješavanje pitanja iz prošlosti.

ZAGREB - Odvjetnik Luka Mišetić ocijenio je u četvrtak "grotesknom" oslobađajuću nepravomoćnu presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH, jer po njoj ispada da bivše srbijansko vodstvo nije bilo umiješano u zločine u BiH, a hrvatsko jest. "Radi se o grotesknoj presudi i situaciji. Haaška povijest znači da je Zagreb bio umiješan u zločine u BiH, a Beograd nije", izjavio je Mišetić u telefonskom razgovoru za Hinu. Po njegovim riječima, suđenje Stanišiću i Simatoviću bilo je posljednje na kojem se utvrđivalo je li bivša srbijanska vlast bila umiješana u zločine u BiH.

ZAGREB - Oslobađajuća presuda bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za hrvatske odvjetnike s iskustvom na Haškom sudu najveće je iznenađenje tog tribunala kao i dokaz da se pokušavaju prekinuti veze Srbije s ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po riječima odvjetnika Ante Nobila, ova je presuda veće iznenađenje od oslobađanja bivšeg načelnika jugoslavenskog generalštaba Momčila Perišića. "Ne znam kako se točno odvijao postupak, ali iz mojih općih saznanja iz tog doba nedvojbeno je da je glavna poluga (Slobodana) Miloševića bila srbijanska tajna služba i ova dvojica čelnika preko kojih je on digao i vodio pobunu Srba u Hrvatskoj. To je na neki način bilo notorno i tko god se bavio tim problemima je smatrao da je to izvan svake sumnje", smatra Nobilo. Odvjetnik Krešimir Krsnik je, pak, uvjeren da je današnja neočekivana oslobađajuća presuda dokaz da je Haški sud osnovan zbog politike, a ne pravde.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić pozdravio je u četvrtak presudu Haaškog tribunala (ICTY) kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki oslobođeni po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ocijenivši je važnom za Srbiju, a njegovo stajalište dijele i odvjetnici haaških optuženika. "Ovakva presuda je od velike važnosti za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za poštena suđenja pred Haaškim tribunalom jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uvjeti za pomirenje i osiguravanje trajnog mira i stabilnosti u regiji", navedeno je u pisanoj izjavi srbijanskog premijera.

BEOGRAD - Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine tražit će od Haaškog tribunala (ICTY) dokaze iz predmeta protiv bivših dužnosnika Službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija jer su mnogi zločini spomenuti u tom slučaju već predmet predistražnih postupaka u Srbiji, navedeno je u četvrtak u priopćenju tužiteljstva proslijeđenom Hini u povodu oslobađajuće presude Stanišiću i Simatoviću u Den Haagu. "Mnogi od zločina koji su spomenuti u tim optužbama predmet su predistražnih postupaka u Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, u kojima se trudimo otkriti neposredne počinitelje i nalogodavce, i zbog toga ćemo tražiti od Tribunala u Den Haagu dokaze i iz ovog predmeta", istaknuo je u pisanoj izjavi za Hinu tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

SARAJEVO - Glavni urednik sarajevskog tjednika "Slobodna Bosna" Senad Avdić izjavio je u četvrtak za Hinu kako je oslobađajuća presuda Haaškog suda za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića poraz tužiteljstva ICTY-ja. "To je jedan u nizu slučajeva nemogućnosti da se dokaže uloga Jovice Stanišića i Franka Simatovića u formiranju paravojnih postrojbi koje su u Hrvatskoj i BiH pa i na Kosovu počinile najstrašnije zločine i to može biti ili stvar politike ili potpunog amaterizma tužitelja", kazao je Avdić. Istaknuo je kao su ratovi na području Hrvatske i BiH pokrenuti sudjelovanjem srbijanske službe državne sigurnosti (SDS) i to je činjenica dokazana u sudskim spisima ICTY-ja.

Predsjednica udruge "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić izjavila je lokalnim medijima kako je "razočarana" i "šokirana" odlukom ICTY-a.

DEN HAAG - Jean-Claude Antonetti, predsjedavajući sudac raspravnog vijeća ICTY-ja koje je u srijedu osudilo šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata na kazne zatvora od 10 do 25 godina za zločine u Herceg-Bosni, u izdvojenom mišljenju, osim činjenično, i pravno osporava utvrđenje udruženog zločinačkog pothvata iz te prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. On također u izdvojenom mišljenju osporava dio presude o vojnom angažmanu Hrvatske u Bosni i Hercegovini i teze o planovima hrvatskog vodstva o podjeli te zemlje, na temelju čega je zaključeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

DEN HAAG - Braniteljica bivšeg ministra obrane vlade Herceg Bosne Brune Stojića pred Haškim sudom kazala je u četvrtak u Haagu kako će obrane šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata tražiti odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku. "Obrane će zatražiti odgodu roka od 30 dana u kojem moramo najaviti žalbu, a zahtijevat ćemo da taj rok krene od trenutka kada presuda bude prevedena na engleski", kazala je sarajevska odvjetnica Senka Nožica. Obrane temeljem pravila Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju moraju u roku od 30 dana najaviti žalbu i u njoj navesti na koje elemente presude namjeravaju podnijeti žalbu.

BRUXELLES - Europska povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes zatražila je u četvrtak da se do izbora za Europski parlament u proljeće sljedeće godine ukine naknada za roaming između zemalja članica Europske unije i zabrani blokiranje nekih usluga poput Skypea. Kroes je svoj prijedlog objavila u govoru u Europskom parlamentu. "Hoćete li mi se pridružiti u gradnji nečeg posebnog od sada do europskih izbora. Želim da pokažemo građanima da je EU relevantna za njihove živote. Želim da odete u svoje izborne jedinice i kažete da možete stati na kraj troškovima roaminga za mobilne telefone", rekla je Kroes.

BEOGRAD - Britanski šef diplomacije William Hague poručio je u četvrtak da je u Srbiju došao ohrabriti napredak Beograda u eurointegracijama i poduprijeti efikasnu primjenu bruxelleskog sporazuma od 19. travnja te istaknuo da je Bruxelles prepoznao odgovornost i ozbiljnost koju je Srbija pokazala. Hague je posjet Beogradu počeo razgovorom sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem, a tijekom dana imao je odvojene susrete s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, te potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem kojima je naglasio da će napredak u primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom biti jamstvo daljnjih koraka u eurointegracijama. "Napredak na terenu bit će jamstvo za nastavak napredovanja prema budućnosti i članstvu u Europskoj uniji, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane Srbije", navedena je Hagueova izjava u priopćenju iz ureda Aleksandra Vučića.

PARIZ - Francuska ima obvezu ići dalje sa strukturnim reformama nakon što joj je Europska komisija dala dvije dodatne godine da smanji proračunski manjak, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak u Parizu. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom nakon razgovora o reformama u Europi, Merkel je navela države, uključivo Španjolsku i Grčku, koje provode teške strukturne reforme, ali nije spomenula Francusku. "Dogovorili smo se dati Francuskoj još dvije godine da smanji deficit na 3,0 posto BDP-a.. a zajedno s tim idu očekivanja da će se reforme provesti. To ide zajedno", rekla je Merkel.

WASHINGTON - Američka policija priopćila je u četvrtak da je zaplijenila pismo poslano na adresu Bijele kuće, "slično" onima s mogućim tragovima ricina - smrtonosne tvari - kakva su nedavno poslana gradonačelniku New Yorka i lobiju za kontrolu nošenja oružja. "Tajna služba može potvrditi da je ured za provjeru pošiljaka Bijeloj kući zaplijenio pismo poslano na adresu Bijele kuće, slično pismima kakva su ranije slana gradonačelniku (Michaelu) Bloombergu u New Yorku", rekao je glasnogovornik te elitne policije zadužene za zaštitu predsjednika Baracka Obame. "Pismo je predano protuterorističkoj službi FBI-ja radi analize i istrage", dodao je glasnogovornik Edwin Donovan u kratkom priopćenju poslanom agenciji France Presse.

MOSKVA - Ruski, američki i predstavnici Ujedinjenih naroda sastat će se idući tjedan i razgovarati o tome kako zaraćene sirijske strane dovesti na mirovnu konferenciju, prenijele su u četvrtak ruske agencije riječi jednog dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. "Razgovarat će o pripremama za međunarodnu konferenciju o Siriji", rekao je. Sastanak će se održati 5. lipnja u Ženevi, objavio je Interfax na temelju riječi jednog neimenovanog ruskog dužnosnika.

JERUZALEM - Izrael ne želi izazvati vojnu "eskalaciju" sa Sirijom ali ne želi dopustiti transfer "strateškog" oružja, posebice libanonskom Hezbolahu, izjavio je u četvrtak ministar voda i energetike Sylvan Shalom. "Nema smisla izazivati eskalaciju, nema razloga podgrijavati frontu sa Sirijom, to nam nije niti će biti cilj", kazao je Shalom na javnom radiju. Upitan o ruskoj isporuci Siriji S-300, sofisticiranog raketnog sustava zemlja-zrak koji je u stanju u letu presresti avione ili navođene projektile, Shalom je iskazao smirenost. "Već godinama Sirija raspolaže strateškim naoružanjem, problem bi bio da oružje padne u druge ruke i koristi se protiv nas. U tom slučaju morali bismo djelovati", dodao je on.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u četvrtak su upozorile svog saveznika Izrael da planirana gradnja u židovskim naseljima u okupiranom istočnom Jeruzalemu "potkopava" mirovne napore državnog tajnika Johna Kerryja. "Izraelci moraju priznati da su nastavak gradnje židovskih naselja i gradnja novih stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu kontraproduktivni za pitanje mira (...) Ne prihvaćamo legitimitet neprestanog širenja izraelskih naselja koji mogu potkopati mirovne napore", rekla je u elektroničkoj poruci upućenoj agenciji France Presse glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki. Psaki je pozvala Izrael da "prizna (...) kako neovisna Palestina mora biti moguća s pravim granicama koje treba utvrditi".

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙