FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji: slovenska premijerka s većim utjecajem na moguću prodaju Mercatora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. lipnja 2013.(Hina) - Slovenska politika će preko Nove Ljubljanske banke (NLB) imati velik utjecaj na odluku vlasnika Mercatora hoće li svoje dionice prodati koncernu Agrokor, no vlada premijerke Alenke Bratušek svoju poziciju o tome u sadašnjem trenutku ne želi otkrivati, navode u srijedu slovenski mediji.

NLB-u je kao najvećoj banci u državi u utorak na skupštini dioničara odobrena dokapitalizacija do iznosa 500 milijuna eura, što je više nego što je predlagao stari nadzorni odbor koji je smijenjen, a dobro obaviješteni izvori tvrde da je svih sedam članova novog nadzornog odbora potvrdila sama premijerka, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

Budući da je vlasnik NLB-a država, ona će preko nadzornog odbora odlučivati i o upravi koju od lani vodi direktor Janko Medja. Pozicija Medje sada je neizvjesna, a politika će preko nadzornog odbora odlučivati i o sudbini prezaduženih poduzeća koja su stranke NLB-a, ali i o prodaji NLB-ovih 10 posto dionica Mercatora, pa nove članove nadzornog odbora vjerojatno očekuju lobiranje i pritisci kojima će se testirati njihova stručnost i nezavisnost, kako se to događalo i ranije, navodi "Delo" u komentaru.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da, po nekim informacijama, nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL), koja je najveći pojedinačni vlasnik Mercatora, svoju odluku o davanju suglasnosti prodaje dionica Agrokoru u okviru prodajnog konzorcija vezuje upravo uz odluku NLB-a. Pivovarna Laško Mercatorove dionice želi prodati jer je previše dužna bankama, među kojima je i NLB, a koje joj zadnjih godina reprogramiraju stare kreditne obveze i traže da Mercatorove dionice proda, podsjeća list.

Neobično je da sadašnji direktor NLB-a Medja, koji ima najveći utjecaj u prodajnom konzorciju, nije od Agrokora zahtijevao više jamstava za zaposlene u Mercatoru i njegove dobavljače te odgovarajuća bankovna jamstva, tvrdi "Dnevnik".

List navodi da premijerka Alenka Bratušek moguću prodaju Mercatora ne želi komentirati za medije niti odgovoriti na zahtjeve sindikata zaposlenih u trgovini, koji su je pozvali da jasno kaže svoje stajalište.

"Alenka Bratušek svoje stajalište o sudbini Mercatora očito ne želi dodatno objašnjavati, makar je nedavno u razgovoru za jedan hrvatski dnevni list izjavila da bi prodajom Mercatora koncernu Agrokor umjesto dviju kompanija koje imaju problema dobili jednu s još većim problemima", navodi ljubljanski "Dnevnik". List ocjenjuje da je značenje Mercatora strateško jer on samo u Sloveniji ima 12.000 zaposlenika, a na njega su vezani i razni dobavljači te 32.000 zaposlenih u prehrambenoj industriji.

Unatoč tome, Bratušek se o pitanju prodaje Mercatora sada javno ne izjašnjava, a u njenom kabinetu za objašnjenja novinare upućuju na ministarstvo financija koje za sada na pitanja o prodaji Mercatora ne odgovara, piše ljubljanski "Dnevnik" u srijedu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙