FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Uhićena dva člana ETA-e

Autor: mtro
MADRID, 11. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Španjolska je policija u utorak u zoru uhitila dva navodna člana ETA-e i time zadala novi udarac već oslabljenoj baskijskoj separatističkoj organizaciji.

Dvojica uhićenih su Jon Lizarriabr Lasarte (1976.) i Ruben Gelbentzu Gonzalez (1974.), priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Civilna garda drži da su oni sudjelovali u atentatima 2002. na sveučilište Navarre, robne kuće Corte Ingles u Saragossi i dvije tvrtke u području Navarre.

Uhićenja su izvedena oko tri sata ujutro nakon istrage velikog broja dokumenata zaplijenjenih u Francuskoj od nekoliko čelnika terorističke skupine ETA, dodaje se u priopćenju ministarstva.

ETA je odgovorna za smrt 829 ljudi u više od 40 godina oružane borbe za neovisnost Baskije i Navarre. SAD i EU ju smatraju terorističkom organizacijom. Ona je 20. listopada 2011 obznanila da definitivno odustaje od nasilja.

Do 28. svibnja uhićena su 36 aktivista uglavnom u Francuskoj i Španolskoj nakon što je na vlast u Špasnjolkoj stupila vlada desnog centra Mariana Rajoya krajem 2011., prema podacima ministarstva.

Jako oslabljena, ta se skupina odbija raspustiti i predati oružje, što zahtijevaju Francuska i Španjolska.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙