FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuba protiv američke crne liste terorizma

Autor: bnov
HAVANA, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Kubanske vlasti osudile su energično kao "proizvoljnu i jednostranu" odluku SAD-a da zadrži Kubu na popisu State departmenta na kojoj su pobrojane zemlje koje podržavaju terorizam, uz Iran, Siriju i Sudan.

"Teritorij Kube nikad nije bio niti će ikada biti korišten kao utočište terorista bilo kojeg podrijetla, niti za organiziranje, niti za planiranje ni izvođenje terorističkih akcija protiv bilo koje zemlje u svijetu, uključujući SAD", piše u priopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova koji su u petak objavili lokalni mediji.

"Kubanska vlada odbacuje i nedvosmisleno osuđuje svaki teroristički čin", dodaje se u tekstu kao odgovor na najavu Washingtona od četvrtka da zadrži taj otok na popisu, čime mu zatvara vrata međunarodnim financijskim institucijama.

"Jedini cilj te žaljenja vrijedne odluke jest pokušati opravdati zadržavanje blokade (američki embargo na snazi od 1962.), politike koja je propala i koju cijeli svijet osuđuje", nastavlja ministarstvo.

Po Washingtonu, Kuba, uključena na listu 1982., daje utočište bjeguncima koje traži američko pravosuđe, sklanja "približno 25" članova baskijske separatističke organizacije ETA i predstavnike kolumbijske gerile Farc, koji od studenog u Havani vode mirovne pregovore s kolumbijskom vladom.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙