FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanske grupe upozoravaju na nasilje nad ženama

Autor: vmrs
KABUL, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Afganistansko povjerenstvo za ljudska prava optužilo je policiju za nasilje nad ženama koje prijeti da potkopa povjerenje javnosti u sigurnosne snage koje se pripremaju preuzeti nadzor u cijeloj državi.

Iako su Afganistanke od pada strogog talibanskog režima 2001. ostvarile velik napredak, nasilje nad njima i dalje je rašireno pa postoji i strah da bi sva novostečena prava mogla biti izgubljena kad s krajem godine iz Afganistana ode većina stranih vojnika.

Gotovo 15 posto od svih tzv. ubojstava iz časti i seksualnog nasilja počini upravo policija, kaže u izvještaju afganistansko nezavisno povjerenstvo za ljudska prava, na temelju podataka prikupljanih gotovo dvije godine.

"Taj problem može naštetiti povjerenju javnosti u našu državnu policiju", kaže se u izvještaju.

Ubojstva iz časti zapravo su napadi članova obitelji ili plemena, najčešće nekog muškarca, na drugog člana iste skupine, najčešće ženu, zbog mišljenja da je ta druga osoba obeščastila skupinu.

Povjerenstvo kaže da ima podatke o 163 slučaja seksualnog nasilja i 243 ubojstva iz časti u cijelome Afganistanu, od početka 2011. do kraja svibnja 2013.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙