FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanski parlament nije izglasao sporni zakon o ženama

Autor: vmrs
KABUL, 18. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Afganistanski parlament nije u subotu izglasao zakon o zabrani nasilja nad ženama, što je težak udarac napretku ostvarenom u vezi sa ženskim pravima u toj konzervativnoj muslimanskoj državi otkad je prije više od desetljeća svrgnut talibanski režim.

Predsjednik Hamid Karzai odobrio je taj zakon uredbom iz 2009., a bio je potreban i pristanak parlamenta. No zbog neslaganja konzervativne i sekularne struje u parlamentu rasprava o njemu odgođena je za poslije.

Religiozni zastupnici ne slažu se s najmanje osam članaka u predloženom zakonu, među ostalim i s zadržavanjem odredbe da se djevojke smiju udavati nakon 16. godine, s postojanjem skloništa za žrtve nasilja u kući te s odlukom da se broj supruga mora prepoloviti i svesti na dvije.

"Danas su se zastupnici koji se protive napretku žena, ženskim pravima i uspjehu žena... Jasno i glasno pokazali", rekla je Favzija Kofi, čelnica parlamentarnog odbora za žene.

Žene su od pada talibana uspjele vratiti pravo na obrazovanje i rad, ali još ima straha da bi i ta prava mogla biti ograničena kad NATO-ove snage krajem 2014. odu iz Afganistana.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙