FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporen rast prodaje vozila u Kini

Autor: mpuk
ŠANGAJ, 10. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Rast prodaje automobila u Kini usporio je u svibnju, u odnosu na dvoznamenkastu stopu rasta zabilježenu u travnju, potpirivši zabrinutost da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo gubi zamah, objavilo je tijekom vikenda Kinesko udruženje proizvođača automobila.

Prodaja vozila u Kini porasla je u prošlom mjesecu za 9,8 posto na godišnjoj razini, uz prodanih ukupno 1,76 milijuna vozilo, priopćilo je udruženje.

U travnju prodaja vozila na najvećem svjetskom tržištu automobila skočila je za 13,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

U prvih pet mjeseci ove godine prodaja vozila bila je nešto bolja, skočivši za 12,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 9,03 milijuna vozila, priopćilo je udruženje.

"U prvoj polovici godine proizvodnja i prodaja automobila ponovo će porasti više od 10 posto, što je općenito bolje od prognoze objavljene na početku godine", navodi se u priopćenju.

Prodaja automobila u Kini porasla je u 2012. samo 4,3 posto, uz prodanih 19,31 milijuna vozila, a uteg su bila ograničenjima broja vozila u nekim gradova radi smanjenja prometnih gužvi i zagađenja.

Nekoliko gospodarskih podataka za svibanj objavljenih tijekom vikenda potpirilo je zabrinutost u pogledu izgleda za kinesko gospodarstvo, koje je u 2012. poraslo za 7,8 posto, po najnižoj stopi u 13 godina.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙