FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry traži od Egipta provedbu gospodarske reforme

Autor: mpuk
ADDIS ABABA , 26. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Egipat da brzo provede gospodarske reforme kako bi osigurao kredit Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 4,8 milijardi dolara, kazavši da su te mjere potrebne i kako bi dobio dodatnu pomoć od američkog Kongresa, kazao je američki dužnosnik.

Kerry se u subotu sastao s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem na marginama summita Afričke unije, te s njim razgovarao o građanskom ratu u Siriji, izraelsko-palestinskom sukobu, ljudskim pravima u Egiptu i gospodarskoj situaciji u zemlji, rekao je dužnosnik.

Egipatska islamistička vlada opire se uvođenju mjera štednje koje su potrebne za dobivanje zajma MMF-a, a koje uključuju povećanje poreza i rezanje subvencija za gorivo, bojeći se da bi takve bolne reforme mogle izazvati socijalne nemire. Međutim, ugovor s MMF-om mogao bi smanjiti zabrinutost ulagača nakon dvogodišnje političke nestabilnosti, otkad je početkom 2011. srušen režim bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Nestabilnost je naštetila turizmu, ključnoj industriji Egipta.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Kerry ustvrdio kako su reforme neophodne kako bi se američke političare uvjerilo da nastave s poticajima za egipatsko gospodarstvo.

Tijekom svog prvog posjeta Kairu kao državni tajnik, 3. ožujka, Kerry je rekao Mursiju da će Sjedinjene Američke Države osigurati prvih 190 milijuna dolara od ukupno obećanih 450 milijuna dolara zbog Mursijevog obećanja da će surađivati s MMF-om.

Ostatak će, međutim, ovisiti o gospodarskim reformama, istaknuo je Kerry u glavnom gradu Etiopije.

(Hina) xmpv ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙