FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šogor kineskog nobelovca osuđen na 11 godina zatvora

Autor: nles
HUAIROU, 9. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Kineski sud osudio je u nedjelju šogora zatočenog dobitnika Nobelove nagrade Liu Xiaoboa na 11 godina zatvora na temelju optužbi za prijevaru u slučaju koji su aktivisti za ljudska prava nazvali još jednim primjerom službene odmazde nad obitelji Liu.

Pristaše Liu Huia kažu da je njegov slučaj izmišljen, usmjeren na sprječavanje sve veće pozornosti boraca za ljudska prava na tešku situaciju Liu Xiae koja se nalazi u kućnom pritvoru od kad je njezin suprug Liu Xiaobo dobio Nobelovu nagradu za mir 2010. godine.

Sud u Huairouu, gradu udaljenom sat vožnje sjeveroistočno od Pekinga, osudilo je Liu Huia, menadžera u tvrtki za nekretnine u južnom gradu Shenzhenu, pod optužbom da je prevario muškarca imena Zhang Bing za tri milijuna juana (490.000 dolara), rekao je odvjetnik Mo Shaoping novinarima.

Liu Hui je, prema njegovim odvjetnicima, cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

Liu Hui je pušten uz jamčevinu prošlog rujna, ali je opet uhićen u siječnju, nakon što je nekoliko aktivista za ljudska prava i stranih novinara na silu prošlo mimo čuvara kako bi posjetili Liu Xiau koja je u kućnom pritvoru, rekao je jedan od odvjetnika prije izricanja presude.

Liu Xiaobo, veteran disident koji je sudjelovao u prodemokratskim prosvjedima 1989. na Trgu Tiananmen koje je slomila kineska vojska, osuđen je na 11 godina zatvora 2009. zbog optužbe da je organizirao peticiju kojom se poziva na ukidanje jednostranačke vladavine.

Njegovu ženu Liu Xiau vlasti vrlo rijetko puštaju iz kuće i gotovo nikad joj ne dopuštaju da prima posjetitelje. Ona nije osuđena ni za kakav zločin.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙