FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada želi dugoročno očuvati vrijedne dijelove državne imovine i efikasan sustav upravljanja, rekao je na kraju saborske rasprave o strategiji upravljanja državnom imovinom do 2017., pred svega nekoliko zastupnika, predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. Naime, velika većina zastupnika sabornicu je hitro napustila čim su odradili glasovanje, na koncu radnog tjedna nisu imali vremena čuti što o strategiji misli preostalih dvoje zastupnika, te predstavnik Vlade. "Stanje u upravljanju državnom imovinom je loše, što je bilo i za očekivati nakon 23 godine sustavnog zanemarivanja. Iz toga bi se moglo zaključiti da je država loš gospodar, ali iskustvo zemalja u okruženju pokazuje drugačije", rekao je Pejnović. Kao ključne strateške ciljeve naveo je utvrđivanje državne imovine, dovršetak privatizacije tvrtki koje nisu od strateškog interesa za državu, harmonizaciju propisa i izradu javnosti dostupnog registra državne imovine. Odbio je kritike da Vlada želi razvlastiti lokalnu samoupravu u dodjeli zemljišta u vlasništvu države.

ZAGREB - Sabor je danas uskladio Zakon o strancima s europskim propisima - zakonskim izmjenama detaljno su razrađene odredbe o odbijanju ulaska, odnosno izlaska stranaca iz Hrvatske, kao i produljenje vize. Detaljno je reguliran i rad volontera, kao i stranaca koji će u Hrvatskoj obavljati neplaćeni vježbenički staž. Proširena je kategorija stranaca koja može podnijeti zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka. Propisani su novi uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote strancima koji se samozapošljavaju u trgovačkim društvima i obrtima. S europskim pravilima usklađen je i Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Saborska većina u prvom je čitanju podržala prijedlog zakona o obrtu i prihvatila izvješće o poslovanju HAMAG Investa.

PULA Saborski zastupnik i kandidat koalicije na čelu s SDP-om za istarskog župana Damir Kajin, reagirajući na navode glavnog tajnika IDS-a Tedija Chiavalona i potpredsjednika IDS-a Borisa Miletića, izrečene na tiskovnoj konferenciji u srijedu, poručio im je danas - "pretjerali ste, dečki, sa stavljanjem privatnog ispred javnog". Najavio je da će prvo pitanje koje će postaviti novom istarskom županu Valteru Flegi biti hoće li poništiti urbanizaciju poljoprivrednog zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, što traži već 12 godina ili će i dalje mijenjati prostorne planove u korist financijera IDS-ove predizborne kampanje. "Poručujem bivšim drugovima da sam izabrao teži, ali ispravan put, kako to čini i premijer Zoran Milanović", kazao je Kajin. Potvrdio je kako prihvaća izborne rezultate, ali ne odustaje od bitke za Istru bez straha i korupcije, s jednakim šansama za sve.

GROŽNJAN - Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas u Grožnjanu kako će hrvatski zdravstveni sustav zasigurno biti jedan od brendova Europske unije i ostati u rukama Hrvatske. "Hrvatski zdravstveni sustav će zasigurno biti jedan od brendova Europske unije", istaknuo je ministar Ostojić na tečaju Mediji i zdravlje na kome se govorilo o prilagodbi hrvatskog zdravstvenog sustava Europskoj uniji, a koji se danas održava u Grožnjanu u sklopu 20. motovunske ljetne škole unaprijeđenja zdravlja. Kazao je i kako će nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU hrvatsko zdravstvo "ostati u našim rukama, u rukama Hrvatske, a za što smo se vrlo, vrlo dobro pripremili". "Očekujemo da će 300 do 350 naših liječnika i 700 do 750 medicinskih sestara nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju otići u inozemstvo. Ali iskustvo pokazuje da se njih 50 posto u roku od godine dana ponovno vraća u svoju zemlju", ustvrdio je ministar zdravlja.

SPLIT - Novi župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja (HDZ) preuzeo je danas dužnost najavivši kako će ta županija imati moto "radi i gradi", te da će biti vlast kontinuiteta. Danas već bivši župan Ante Sanader (HDZ) je Zlatku Ževrnji prilikom preuzimanja vlasti predao ključ koji, kako je rekao, otvara sva vrata u Županiji. Ante Sanader je dodao kako vjeruje da će novi župan Zlatko Ževrnja biti odličan u što će se uskoro svi uvjeriti. "Zahvaljujem dosadašnjem županu Anti Sanaderu na svemu što je učinio, a svoj posao je godinama uspješno obavljao. Nastavit ću sve započete projekte, a mi koji ostajemo u županiji, započet ćemo i nove na dobrobit svih stanovnika. Osobno ću sve svoje znanje i energiju iskoristiti na mjestu splitsko-dalmatinskog župana", rekao je župan Ževrnja.

VUKOVAR - Na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, održanoj danas u Vukovaru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u svojstvu predsjednika Stožera, naglasio je da se spremno dočekuje vodeni val Dunava te potvrdio da će se pripremiti 25.000 vreća s pijeskom za ugradnju u zečje nasipe. "Vodostaj uzvodno u Austriji i Slovačkoj bilježi rekordne razine no znamo što dolazi i za to se spremamo", rekao je Galić. Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića u Vukovaru je detektirano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a u konačnici zečji nasipi trebali bi se protezati na oko 300 metara. Potvrdio je da će u punjenju vreća i gradnji nasipa pomoći i pripadnici Hrvatske vojske čiji se dolazak u Vukovar očekuje u nedjelju. Stožer je preporučio stožerima za obranu od poplava gradova Vukovar i Ilok te Općini Lovas da održe hitne izvanredne sjednice i izvijeste o eventualnim potrebama za uspješnu obranu od vodenog vala.

ČAKOVEC - Novoizabrani međimurski župan Matija Posavec (HNS) preuzeo je dužnost od dosadašnjeg župana Ivana Perhoča (SDP), te je najavio organizacijske promjene u Međimurskoj županiji, prije svega smanjenje upravnih odijela. Županu Posavcu predočena su Izvješća o radu Međimurske županije u prvoj polovici ove godine kao i planovi do kraja godine. Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Milko Sambolek uručio je, pak, rezultate lokalnih izbora, naglasivši kako su oni u Međimurskoj županiji protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi bez zaprimljenih prigovora. U prvoj izjavi kao međimurski župan Matija Posavec naglasio je, uz ostalo, kako će od pročelnika, direktora i ravnatelja županijskih tvrtki i javnih poduzeća tražiti odgovornost, te da neće dopustiti stagnaciju.

METKOVIĆ - Nakon 16 godina, koliko je vladao Metkovićem, Stipo Gabrić Jambo danas je i službeno predao vlast novom gradonačelniku Metkovića Boži Petrovu koji je kao nositelj liste MOST nevladinih udruga u drugom krugu pobijedio na nedavno održanim lokalnim izborima. Stipo Gabrić Jambo tijekom primopredaje vlasti kazao je kako se Grad Metković nalazi u veoma teškoj financijskoj situaciji, no o pitanje o tome kakvo je konkretno financijsko stanje, nije dao odgovor. Također, kazao je kako svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju novoj gradskoj upravi. Novi gradonačelnik Božo Petrov kazao je kako će nova vlast izvršiti reviziju poslovanja Gradske uprave u Metkoviću kako bi se utvrdilo stvarno stanje. Stipe Gabrić Jambo na čelo Grada Metkovića došao je 1997. kao kandidat HDZ-a. U iduća četiri mandata vladao je i kao nezavisni kandidat, te kao član HSS-a.

PULA - Istarski župan u tri mandata Ivan Jakovčić predao je danas u Puli, na prigodnoj svečanosti u županijskom sjedištu, dužnost novom istarskom županu IDS-ovom Valteru Flegi koji je potpisivanjem dokumenata i službeno je danas preuzeo vođenje Istarske županije. "Nadam se da ću nakon 12 godina obnašanja dužnosti župana biti zapamćen kao dobar župan koji se borio za jačanje identiteta Istre kao europske regije", rekao je nakon primopredaje dužnosti Ivan Jakovčić. Novi župan Istarske županije Valter Flego, ponajprije se zahvalio dosadašnjem županu i stranačkom predsjedniku na svemu što je napravo u tri mandata koliko je bio na čelu Istarske županije. "Preuzeo sam sve započete projekte, a nastavit ću i rad na jačanju identiteta Istre i prilagodbe za ulazak u Europsku uniju", rekao je Flego. Također je obećao da će graditi mostove suradnje kako sa suradnicima tako i s drugim strankama u Istri, a sve u cilju razvoja Istarske županije kojoj je od danas na čelu.

ZAGREB - Nezavisni Sindikat "Solidarnost", predvođen Krešimirom Severom, najavio je danas podizanje tužbe protiv Uprave Financijske agencije (Fina) zbog neisplate godišnjih nagrada za 2012. godinu, unatoč pozitivnom poslovanju tvrtke. U sindikatu su dobili punomoć od 1641 radnika Fine, kojima je po kolektivnom ugovoru poslodavac trebao isplatiti godišnju nagradu u iznosu od po najmanje 1250 kuna neto, rekao je Sever na konferenciji za novinare pred zgradom Fine u Vukovarskoj ulici, nakon čega je otišao podnijeti sudske tužbe. Nakon što je predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta na sastanku sa sindikatom nedvojbeno rekla da joj je ministar financija Slavko Linić zabranio isplatu nagrada, sindikalci najavljuju podizanje tužbe i protiv Linića za kojega kažu da se upliće u poslovanje Fine, iako to nema pravo ni po kojem zakonu.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙