FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Energetski centar Bračak

Autor: skal
ZABOK, 5. lipnja 2013. (Hina) - Energetski centar Bračak - projekt koji se u Zaboku provodi uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) te Fonda za zaštitu okoliša predstavljen je danas stranim novinarima i poduzetnicima koji u sklopu kampanje EU-a "Grayling" borave u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na predstavljanju je bio i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad budući da su u tijeku pregovori između Norveške i Hrvatske nakon kojih bi se Norveška uključila u pružanje novčane pomoći projektima u Hrvatskoj, osobito onima vezanim uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Veleposlanik Ofstad rekao je kako je Norveška, iako nije članica EU-a, snažno podupirala Hrvatsku na njezinu putu u EU te joj je spremna pomagati i nakon 1. srpnja, posebice na projektima vezanim uz energetsku učinkovitost.

Dodao je kako je pred Norveškom, Europom ali i svijetom izazov - proizvodnja energije na ekološki prihvatljiv način radi očuvanja prirode. Norveška u ovom trenutku pregovora s Hrvatskom o financijskoj pomoći za pojedine projekte, rekao je veleposlanik Ofstad, koji nije mogao govoriti o konkretnim brojkama, no dodao je kako je Poljska dobila znatnu financijsku pomoć za svoje projekte.

O projektima energetske učinkovitosti u Krapinsko-zagorskoj županiji izvijestit će u svojim zemljama i novinari i poduzetnici koji u sklopu EU kampanje EU-a "Grayling" obilaze Zagorje. Petar Polajnar iz ureda opće uprave Europske komisije za proširenje rekao je kako je njihova uloga ocijeniti spremnost Hrvatske za nove mogućnosti koje se otvaraju ulaskom u EU.

Oni će nakon povratka iz Hrvatske izvijestiti o onome što su vidjeli te pozvati gospodarske subjete na suradnju s Hrvatskom, posebice kad je riječ o energetskoj učinkovitosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Polajnar je istaknuo da je riječ o novinarima koji prate gospodarstvo te gospodarstvenicima koji su predstavnici gospodarskih komora iz zemalja EU, većinom stručnjacima na području energetske učinkovitosti.

Predstavljajući Energetski centar Bračak, pomoćnik ministra Venko Ćurlin, koji je došao umjesto najavljenog potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja i EU fondova Branka Grčića, rekao je da je to jedan od 32 projekta koje u ovom trenutku podupire ministarstvo.

Ministarstvo je pomoglo u pripremi i izradi dokumentacije, a za sanaciju i revitalizaciju dvorca Bračka Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 4,9 milijuna kuna.

Stari dvorac Bračak bit će "inkubator za nove tvrtke te centar znanja vezanog uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije". Energetski centar Bračak projekt je vrijedan oko dva milijuna eura.

Novinari i gospodarstvenici razgledali su i rekonstruiranu zgradu osnovne škole u Donjoj Stubici, još jedan važan projekt energetske učinkovitosti u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je to jedna od deset škola u kojoj je proveden projekt energetske učinkovitosti vrijedan oko deset milijuna kuna. Na tim školama promijenjeni su fasada, krovište i stolarija, preuređene su kotlovnice i poboljšana je rasvjeta.

Nakon škola župan Kolar najavio je slične projekte i na zdravstvenim ustanovama u županiji.

(Hina) xskal ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙