FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija čestita "Dan zaštite okoliša ili Dan zaštite investitora"

Autor: mbuj
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Zelena akcija poručila je danas u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša - "sretan Vam Dan zaštite okoliša ili Dan zaštite investitora".

Danas se obilježava Dan zaštite okoliša, iako, sudeći po okolišnim propisima u Hrvatskoj, izglednije je da obilježavamo Dan zaštite investitora, priopćila je Zelena akcija ustvrdivši kako se u zadnje vrijeme propisi zaštite okoliša i prirode više bave poticanjem investicijske klime, a manje svojom primarnom zadaćom – zaštitom prirodnih resursa i podizanjem standarda zaštite okoliša.

Nedavne izmjene Zakona o vodama i novi Zakon o zaštiti prirode kao prioritet su odredili olakšanje investicija, a ne zaštitu prirodnih resursa. Nažalost, zaštitom investitora bavi se i novi Zakon o zaštiti okoliša koji uskoro stiže u saborsku proceduru, tvrdi Zelena akcija.

Ulaskom Hrvatske u EU ekološka mreža postaje mreža Natura 2000, koja će pokrivati značajno manju površinu teritorija od ekološke mreže, tako da će brojna područja od nacionalnog značaja biti izdvojena iz procedura ocjena prihvatljivosti strategija, planova, programa i zahvata, kao npr. područja rijeke Gacke i Srđa.

Zelena akcija upozorava da su endemske vrste izbačene s popisa zaštite unutar Natura 2000, što znači da se za njih po novom zakonu ne bi trebala raditi procjena utjecaja na prirodu.

Zeleni forum, mreža 45 okolišnih organizacija civilnog društva, traži od Hrvatskog sabora da zbog brojnih nedostataka odbaci prijedlog Zakona o zaštiti prirode i vrati ga nadležnom ministarstvu na doradu, a u Zakonu o zaštiti okoliša ukloni mogućnosti pokretanja tužbe investitora protiv građana i udruga koji su koristili alate u okviru tog zakona.

(Hina) pp/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙