FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija pozdravlja povlačenje EBRD-a iz projekta HE Ombla

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija pozdravila je danas povlačenje Europske banke za obnovu i razvoj iz projekta hidroelektrane Ombla.

"Zelena akcija je cijelo vrijeme ukazivala kako je projekt HE Ombla ekološki štetan, ekonomski neisplativ i nelegalan zato što krši postojeće zakone o zaštiti prirode i okoliša te se temelji na Studiji utjecaja na okoliš iz 1999. godine", izjavila je za Hinu koordinatorica kampanje Zelene akcije protiv izgradnje HE Ombla Jagoda Munić.

Istaknula je kako je "žalosno da HEP uporno gura ovakve projekte koji su stari, planirani prije 60 godina i time gubi vrijeme umjesto da ulaže u planiranje i gradnju suvremenih elektrana obnovljivih izvora energije".

"Pokušavajući progurati ovaj projekt gradnje HE Ombla na temelju stare dokumentacije izgubili smo dvije godine. Prema svim dosadašnjim istraživanjima izgradnja te hidroelektrane bi trajno uništila ekosustav izvora rijeke Omble, a pritom nisu dokazane ekonomske i sociološke korisnosti tog projekta", ustvrdila je Munić.

Rekla je kako Zelena akcija očekuje da HEP neće tražiti investitora sa nižim standardima zaštite okoliša, jer bi time, istaknula je, kršio kako hrvatske tako i zakone Europske unije.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raskinuli su ugovor o kreditu za Hidroelektranu Ombla, izvijestili su danas iz HEP-a iz kojeg to obrazlažu spremnošću HEP-a na dodatno usklađivanje projekte dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode.

"Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša. S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu", priopćeno je iz HEP-a.

HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja, zaključuje se u priopćenju.

HEP je s EBRD-om potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 123,2 milijuna kuna za projekt izgradnje HE Ombla krajem studenoga 2011. godine.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙