FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Profesoru Petru Novoselcu dodijeljena nagrada Zaklade Jadranka Crnića

Autor: rkor
ZAGREB, 4. lipnja 2013.(Hina) - Umirovljenome redovitom profesoru kaznenoga materijalnog prava zagrebačkoga Pravnog fakulteta Petru Novoselcu danas je dodijeljena nagrada Zaklade Jadranka Crnića za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u Hrvatskoj.

Zaklada je dodijelila i godišnje nagrade - priznanje za uređivački rad u području prava akademiku Davoru Krapcu, za pravni članak profesoru Draganu Medvedoviću te priznanje za pravnu knjigu profesorima Dariju Đerđi i Marku Šikiću.

Na svečanosti su među uzvanicima bili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te drugi državni i pravosudni državnici, znanstvenici i pravnici.

Josipović je rekao kako je hrvatsko društvo danas "pri kraju prvog dijela tranzicije iz postsocijalističkoga u pravo europsko društvo". U tom procesu, istaknuo je, upravo je borba za pravnu državu jedna od odlučujućih bitaka koje je Hrvatska kao društvo vodila da bi se kvalificirala u zajednicu europskih naroda.

Pravo je u službi ljudi, ljudskih prava i u funkciji cijele zajednice, a ideal je ujedinjavanje prava i pravde i tome svi stremimo. Vjerujem da pravo i pravda mogu ići zajedno, poručio je Josipović čestitajući nagrađenima. Oni su, ustvrdio je, radili upravo na tome - svojim su stručnim, znanstvenim i profesionalnim radom afirmirali struku i željeli ostvariti taj ideal pravednosti.

Nagradu profesoru Novoselcu uručio je predsjednik uprave Zaklade Jadranka Crnića Zoran Pičuljan, ističući kako svojevrsnu nagradu za životno djelo dobiva vrhunski pravni autoritet. Naglasio je da Novoselac kvalitetom svojih radova i rješenjima za pravnu struku i zakonodaca te angažmanom u promociji pravnog postupanja i demokratskih vrijednosti kreativno i uporno djeluje na širenju demokratizacije hrvatskog društva te afirmaciji vladavine prava.

Novoselac je istaknuo da vladavina prava uključuje plodno međusobno prožimanje terorije i prakse. Teorija, dodao je, ne smije izmišljati svoje teme, nego produbljeno razrađivati probleme koji se pojavljuju u praksi, a suci ne smiju rješavati slučajeve prema svojemu subjektivnom stajalištu jer se u tom slučaju dovodi u pitanje pravna sigurnost. Ocijenio je kako je nedovoljna teorijska utemeljenost odluka jedan od razloga neujednačenosti sudske prakse.

Tijekom radnog vijeka Novoselac je bio sudac Okružnoga suda u Bjelovaru, zatim sudac Vrhovnoga suda te redoviti profesor kaznenoga prava na zagrebačkome Pravnom fakultetu. Od umirovljenja, 1. listopada 2008. predaje na poslijediplomskome i doktorskom studiju iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. član je radne skupine za izradu novoga Kaznenog zakona, a od 1. veljače ove godine njezin je voditelj.

(Hina) xrkor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙