FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka priprema program pomoći za španjolska mala i srednja poduzeća

Autor: vmom
BERLIN, 4. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Njemačka planira poduprijeti španjolska mala i srednja poduzeća programom pomoći vrijednim gotovo milijardu eura u sklopu nastojanja da se suzbije rastuća nezaposlenost u južnoj Europi, stoji u nacrtu plana njemačkog ministarstva financija.

U dokumentu koji je Reuters u ponedjeljak dobio na uvid ministarstvo navodi da će njemačka razvojna banka KfW u sklopu navedenog programa odobriti zajmove u iznosu 800 milijuna eura.

KfW će osigurati i dodatna sredstva za potrebe osnaživanja kapitalne strukture malog i srednjeg poduzetništva u Španjolskoj, koji otežano dolazi do zajmova u bankama pritisnutima dužničkom krizom eurozone. Navedena financijska sredstva još moraju biti odobrena u prijedlogu njemačkog proračuna za 2014.

"Predloženi bilateralni paket mjera čine različiti financijski instrumenti ukupne vrijednosti od približno milijarde eura", navodi ministarstvo u nacrtu plana pripremljenog za odbor za proračun u donjem domu parlamenta Bundestagu.

"Takve su mjere primjerene zato što je prevladavanje financijskih i manjkova likvidnosti u malim i srednjim poduzećima u zemljama uključenim u programe pomoći ključno za očuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih poslova i prilika za naukovanje".

Njemačka je često na meti kritika građana u zemljama južne Europe jer insistira na mjerama štednje i strukturnim reformama u zamjenu za pomoć pa nastoji poboljšati imidž u uvjetima pojačanog rizika socijalnih i političkih nemira.

Stopa nezaposlenosti među mladima u Grčkoj je premašila 60 posto, u Španjolskoj je viša od 50 posto a u Portugalu je iznad 40 posto.

U njemačkom ministarstvu očekuju da će se predloženom programu pomoći pridružiti Europska investicijska banka, Europski investicijski fond, španjolska razvojna banka i privatni ulagači kako bi se povećali njegovi kapaciteti za pomoć španjolskom malom i srednjem poduzetništvu.

Taj bi program mogao poslužiti kao model drugim europskim zemljama koje su obuhvaćene programima financijske pomoći, što ponajprije vrijedi za Portugal, kaže se, među ostalim, u dokumentu njemačkog ministarstva financija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙