FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski premijer ustvrdio da reforme daju rezultate

Autor: mpuk
MADRID, 8. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Španjolski premijer Mariano Rajoy ustvrdio je danas u parlamentu da mjere štednje i reforme njegove vlade daju rezultate.

Rajoy u parlamentu predstavlja najnoviji krug reformi i program stabilizacije njegove vlade za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

Zemlja se više ne nalazi blizu financijskog ponora te da je splasnula i prijetnja da će joj biti potreban paket međunarodne financijske pomoći, kazao je Rajoy. Izjavio je i da su politike njegove vlade počele djelovati, no dodao je da još mnogo toga treba učiniti.

Španjolski premijer je istaknuo kao jedan od velikih uspjeha to što su u posljednjih nekoliko mjeseci oštro pali troškovi zaduživanja zemlje na tržištima obveznica. To bi moglo uštedjeti zemlji do milijardu eura u ovoj godini, poručio je.

Španjolska se tijekom protekle četiri godine uglavnom nalazila u recesiji te sada ima rekordnu stopu nezaposlenosti od 27,2 posto. U međuvremenu, vlada je smanjila potrošnju i povećala poreze kako bi snizila proračunski deficit i potrebu za zaduživanjem.

Prema posljednjim službenim podacima, pad bruto domaćeg proizvoda te zemlje usporava - u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je po stopi od 0,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, kada je pad iznosio 0,8 posto.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙