FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žestoki sukobi u sirijskom Qusairu

Autor: mtro
DAMASK, 1. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Sirijski pobunjenici žestoko su u subotu branili svoje položaje u Qusairu od napada libanonskog Hezbollaha, dok bez obzira na diplomatske napore nema znakova da rat u Siriji posustaje.

Sirijska oporba, koja pozdravlja otpor Qusaira, ponovno je zahtijevala odlazak predsjednika Bashara al-Assada i trenutačni prekid vojnih operacija režimskih snaga, Hezbollaha i Irana radi sudjelovanja na međunarodnoj mirovnoj konferenciji koju Washington i Moskva pokušavaju organizirati.

U novom sukobu u susjednom Libanonu, šest raketa ispaljenih iz Sirije palo je na regiju Bekaa, blizu uporišta Hezbollaha, naveo je jedan izvor sigurnosti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ističe da sukobi bijesne u Qusairu, koji je dugo bio uporište pobune blizu libanonske granice, na koji je 19. svibnja pokrenuta ofenziva vojske Hezbollaha.

Pobunjenici su se sklonili u sjevernom dijelu grada i posljednjih su dana dobili pojačanja koja su probila vojne linije, precizira SOHR.

Njihovi položaji su izloženi žestokom bombardiranju teškog topništva vojske.

Tisuće civila su i dalje u gradu, rekao je šef SOHR-a Abdel Rahame, koji je potvrdio da je tisuću ranjenika blokirano, te da je sanitarno i medicinsko stanje u gradu jako teško.

Sirijski režim se načelno složio s održavanjem međunarodne mirovne konferencije koju je predložila Moskva, Assadov saveznik i Washington koji podržava oporbu, kako bi se okončala nasilja u kojima je od ožujka 2011. poginulo više od 94.000 ljudi, prema podacima SOHR-a.

U susjednom Libanonu palo je šest raketa blizu regije Hermel, uporišta Hezbollaha, naveo je jedan sigurnosni izvor.

Dok međunarodnu zajednicu zabrinjava sve veća uloga džihadističkih skupina među pobunjenicima, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je dodalo front Al-Nosra na popis terorističkih organizacije, zbog povezanosti s al Qaedom.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙