FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska isključuje sudjelovanje Irana u razgovorima o Siriji

Autor: akoz
ABU DABI, 25. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u subotu je isključio mogućnost sudjelovanja Irana na predloženoj mirovnoj konferenciji o Siriji rekavši da je Teheran upleten u sukob i ne želi mir.

Laurent Fabius će u ponedjeljak biti domaćin ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i državnom tajniku SAD-a Johnu Kerryju na ručku na kojem će raspravljati kako privoliti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i sirijsku oporbu na razgovore u Ženevi.

Govoreći u zrakoplovu na putu za Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Fabius je rekao da nema "čarobnog štapića" kojime bi se suprotstavljene strane dovele za pregovarački stol iako izgleda da je Asadova vlada pristala sudjelovati.

Rusija je rekla da bi na mirovnu konferenciju, koju su zajednički predložili Moskva i Washington i koja bi se mogla održati idućih tjedana, trebao biti pozvan Iran.

Fabius je, međutim, rekao da prisutnost Irana u Siriji kroz njegove časnike koji "upravljaju operacijama" i Hezbolaha pokazuje da Teheranu ne treba dati mjesto za pregovaračkim stolom.

"Da, Rusi žele da Iran sudjeluje u Ženevi no protivimo se tome jer Iran ne ide za političkim rješenjem nego je, naprotiv, izravno ušao u tu bitku".

Iran niječe da u Siriji ima snage koje pomažu Asadovoj vojsci i tvrdi da su te optužbe izmislili "pravi neprijatelji Sirije".

Fabius je također rekao da bi uz složene razgovore ove godine o iranskom nuklearnom programu dopuštanje Iranu da sudjeluje na konferenciji o Siriji te razgovore učinilo još složenijim.

Fabius se kasnije u subotu treba sastati s ministrom vanjskih poslova UAR-a šeikom Abdulahom bin Zayedom al-Nahyanom a na vrhu dnevnog reda razgovora su upravo kriza u Siriji i iranski nuklearni program.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙