FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 1. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SUBOTICA - Hrvati u Vojvodini su institucionalno neizgrađeni i podzastupljeni u različitim područjima društvenoga života u Srbiji, navodi se među zaključcima zbornika "Hrvati u Vojvodini“ kojega su u petak u Subotici predstavili savjetnik predsjednika Hrvatske Siniša Tatalović i srbijanski politolog Čedomir Čupić. Posljedica je to, među ostalim, dobivanja statusa „nove manjine“, koja je tijekom devedesetih u Srbiji bila predmetom etnički motiviranog nasilja i asimilacijskih politika, konstatira se u zbirci istraživačkih radova o položaju, životu i problemima vojvođanskih Hrvata. "Svaka manjina da bi mogla razumjeti položaj u društvu, osmisliti način na koji će ostvariti svoja prava, mora provoditi istraživanja. Mislim da je upravo ovaj zbornik takav projekt, koji je pokazao da se ovdje u Subotici, u Vojvodini stvara jedna znanstvena infrastruktura koja će moći nastaviti slična istraživanja i osvijetliti različite aspekte života Hrvata u Vojvodini“, rekao je recenzent zbornika Tatalović. U ime sunakladnika, Tomislav Žigmanov je istaknuo da je ova zbirka radova pridonijela da se Hrvati u Vojvodini pojave kao vidljiviji čimbenik unutar ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u petak je je naložio održavanje novog ročišta na kojemu bi se odlučivalo o zahtjevu tužiteljstva BiH da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru ponovo odredi pritvor no on za sada ostaje na slobodi, prenijeli su lokalni mediji. Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić izjavio je za TV Federacije BiH (FTV) kako je riječ o tzv. formalnoj odluci iz koje ne treba izvoditi nikakve posebne zaključke. Budimir je iz pritvora pušten prošlog tjedna na temelju odluke Ustavnog suda donesene otprilike istodobno kada je tužiteljstvo BiH zatražilo produženje pritvora za Budimira i još četvoricu suosumnjičenih za korupciju. Narednog tjedna "slučaj Budimir" naći će se i pred federalnim parlamentom. Najavljeno je kako će Zastupnički dom na izvanrednoj sjednici raspravljati o nalazima parlamentarnog istražnog povjerenstva koje je imalo zadaću utvrditi je li Budimir dostojan obnašanja dužnosti entitetskog predsjednika.

BEIRUT - Saudijska Arabija prevladala je nad svojim manjim zaljevskim susjedom Katarom i preuzela ulogu glavne inozemne sile koja podupire sirijske pobunjenike, potez koji bi mogao umanjiti utjecaj islamističkih militanata koji uživaju potporu Katara. Iako vlade u Rijadu i Dohi to nisu željele službeno komentirati, nekoliko visokih izvora u regiji potvrdilo je Reutersu da su prošlotjedne nesuglasice među sirijskih oporbenih skupina u Istanbulu u velikoj mjeri odražavale borbu za prevlast između dviju zaljevskih monarhija, u kojoj je naposlijetku pobjedila Saudijska Arabija. "Saudijska Arabija sada i formalno kontrolira sirijsko pitanje", rekao je visoki zapovjednik pobunjenika u jednoj od sjevernih sirijskih pokrajina koju je Katar dosad opskrbljivao oružjem za borbu protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Brojni oporbeni vođe smatraju da bi ih ishod te borbe mogao ojačati i za pregovaračkim stolom i na bojišnici, istovremeno umanjujući utjecaj protuzapadnih islamističkih tvrdolinijaša koje naoružava Katar.

ISTANBUL - Turska policija u petak je suzavcem i vodenim topovima pokušala suzbiti prosvjede u središtu Istanbula, ozlijedivši desetak ljudi i izazvavši niz sličnih prosvjeda u drugim gradovima, u najžešćem valu protuvladinih demonstracija posljednjih nekoliko godina. Tisuće prosvjednika izašle su na ulice koje okružuju središnji trg Taksim, a slične demonstracije izbile su u Ankari i Izmiru na obali Egejskog mora. Razbijena stakla i kamenje rasuti su po glavnoj trgovačkoj ulici bliku Taksima. Uplakani školarci trčeći su bježali iz oblaka suzavca, dok su se iznenađeni turisti povukli u svoje hotele smještene na trgu. Prosvjedi odražavaju rastuće nezadovoljstvo Turaka autoritarnom vladavinom premijera Tayyipa Erdogana i njegove stranke Pravde i razvoja koja ima islamističke korjene. Interventna policija sukobila se početkom ovoga mjeseca i s desecima tisuća prosvjednika na Međunarodni praznik rada. Neki prosvjedi izbili su zbog nezadovoljstva ponašanjem Turske u odnosu na sukob u susjednoj Siriji, uvođenja ograničenja na prodaju alkoholnih pića i upozorenja protiv izljeva nježnosti u javnosti. Prosvjedi u parku Gezi Taksim počeli su kasno u ponedjeljak nakon sječe stabala prema vladinu novom urbanističkom planu i pretvorili se u šire demonstracije protiv Erdoganove vlade. Nasilje u petak izbilo je nakon što je policija u zoru nasrnula na prosvjednike koji su u parku danima kampirali.

CHICAGO - Obitelj Amerikanke ubijene u Siriji zajedno s dvoje državljana zapadnih zemalja, među kojima je jedan Britanac, rekla je u petak za agenciju France Presse da je 33-godišnja žena bila pripadnica kršćanske baptističke Crkve obraćena na islam. Nicole Lynn Mansfield, Amerikanka iz Michigana poginula je, kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), u srijedu, pod metcima sirijske vojske na sjeverozapadu zemlje, dok je pokušavala pomoći pobunjenicima. "Bila je to osoba koja je pokazivala zanimanje za druge. Bila je oduševljena svojom vjerom", rekla je za AFP njezina baka Carole Mansfield. Nicole Lynn Mansfield je pohađala baptističku školu, ali se prije pet ili šest godina obratila na islam, rekla je njezina baka, dodavši da je njezina unuka tada bila u braku s arapskim imigrantom. Poslije su se razveli. Nicole Mansfield ima osamnaestogodišnju kćer koju je rodila kao srednjoškolka.

WASHINGTON - NATO će 2014. organizirati susret na vrhu posvećen "završnom poglavlju" vojnih operacija u Afganistanu, rekao je u petak američki predsjednik Barack Obama. Obama je tu informaciju objavio u društvu glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Andersa Fogha Rasmussena kojeg je primio u Ovalnom uredu Bijele kuće. Predsjednik je kazao da je s gostom razgovarao o "mjerama koje možemo donijeti nakon 2014. kako bismo i dalje pomagali afganistanskim sigurnosnim snagama da budu djelotvorne i da mogu kontrolirati svoje granice te kako bi članice NATO-a bile sigurne da Afganistan više nikada neće biti teroristička baza". "Dogovorili smo se da će za ubrzavanje tog procesa biti korisno organizirati još jedan summit NATO-a sljedeće godine", dodao je američki predsjednik, rekavši da još nije odlučeno tko će biti domaćin konferencije, ali da Rasmussen radi na tome. NATO je najavio povlačenje svojih Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) sa stotinjak tisuća vojnika koncem 2014.

RIM - Državno odvjetništvo u Milanu zatražilo je u petak sedam godina zatvora i doživotnu zabranu javnog djelovanja za troje bliskih suradnika bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, pod optužbom da su mu dovodili prostitutke, pa tako i malodobnu djevojku s nadimkom Ruby. Zamjenik državnog odvjetnika Pietro Forno zatražio je i globu za bivšeg agenta starleta Lela Moru, za televizijskog voditelja Emilija Fedea i za bivšu regionalnu savjetnicu i Cavaliereovu stomatologinju Nicole Minett u iznosu 35.000 eura za svakog. Odvjetništvo je istaknulo da se zabrana javnog djelovanja odnosi na svaki rad u školama te javnim i privatnim ustanovama u kojima bi troje optuženika moglo doći u doticaj s malodobnicima. Fede, Mora i Minetti se tereti za poticanje djevojaka na prostituciju, među kojima je bila i tada malodobna Ruby, na zabavama koje su organizirane u Berlusconijevoj luksuznoj vili u Arcoreu, blizu Milana. Presuda u suđenju Ruby očekuje se 12. srpnja.

LONDON - Drugi osumnjičenik za ubojstvo britanskog vojnika 22. svibnja u Londonu otpušten je u petak iz bolnice i odveden je u policijsku postaju gdje će ga ispitati antiteroristička policija, priopćio je Scotland Yard. Michael Adebolajo, 28-godišnji Britanac nigerijskog podrijetla, obraćenik na islam, ranjen je na mjestu ubojstva kada je policija zapucala na njega kod uhićenja. Drugi osumnjičenik, Michael Adebowale (22), također iz Nigerije, isto je ranjen tijekom uhićenja. Pošto je u utorak otpušten iz bolnice, sutradan je optužen za ubojstvo Leea Rigbyja (25) hladnim oružjem u Woolwichu, na jugoistoku Londona. U ponedjeljak se treba pojaviti na jednom londonskom sudu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙