FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska vojska zauzela stratešku zračnu bazu kod Kusaira

Autor: akoz
BEJRUT, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Sirijske snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu zauzele su zračnu bazu blizu strateški važnog grada Kusaira u srijedu i pod svoj nadzor stavile još područja istočno od Damaska, izvijestili su sirijski državni mediji.

Asadove postrojbe posljednjih deset dana uz pomoć boraca Hezbolaha iz susjednog Libanona vode borbe kako bi protjerale pobunjenike iz Kusaira.

Zauzimanje zračne baze i susjednog sela Dabe stavlja Kusair u potpuno okruženje i presijeca glavne pravce pomoći pobunjenicima u borcima i oružju. "Naše postrojbe sada u potpunosti nadziru zračnu bazu Dabu", izvijestila je sirijska državna televizija nakon pet sati žestokih borbi na tom području.

Ubrzo nakon tog izvješća pobunjenici u Kusairu su izvijestili da grad bombardiraju vladine snage. "Ispalili su tri rakete na nas, a svaka može porušiti cijelu ulicu", rekao je jedan od boraca agenciji Reuters putem Skypea.

Ako Asadove snage zauzmu grad osigurat će područje koje povezuje Damask s Asadovim uporištem na obali Sredozemlja, koje većinski nastanjuje Asadova manjinska sekta Alavita. To bi također omogućilo Asadu da presiječe veze između pobunjeničkih područja na sjeveru i jugu Sirije i osnažilo njegov položaj na mirovnim razgovorima koji bi se trebali održati u Ženevi, vjerojatno u srpnju.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙