FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al Qaeda zasjenila sirijsku frontu Nusra

Autor: vmrs
BEJRUT, 17. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Najsnažnija pobunjenička skupina koja se bori protiv režima sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada, islamistička fronta Nusra gubi utjecaj i već ju je zasjenila radikalnija džihadska sila koja ne kani stati na Assadovu svrgavanju.

Al Qaedino krilo u Iraku u prvim je stadijima pobune protiv Assada podupiralo Nusru, ali sad je preuzelo inicijativu i postalo utjecajnije, tvrde izvori u Nusri i drugim pobunjeničkim skupinama.

U iračkoj al Qaedi tisuće su stranih boraca čiji krajnji cilj nije svrgavanje Assada nego protuzapadni džihad al Qaedina vođe Aymana al-Zawahrija, a to je razlika zbog koje bi sirijski sukob mogao trajati i nakon eventualnog Assadova političkog dogovora s protivnicima. U borbama je već poginulo 90 tisuća ljudi.

Zbog raskola u važnome dijelu sirijske oporbe, ionako podijeljene u stotine naoružanih skupina, sve je ozbiljnija i dilema Zapada bi li intervencija u korist pobunjenika stavila oružje u ruke neprijateljski nastrojenih islamističkih gerilaca. A intervenira li Zapad, sad bi već mogao doći pod pritisak da napadne oporbene snage uz al Qaedu, a ne Assada.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙