FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPLIT: Sikirica i Popović pozvali birače da glasuju za HDZ-ove kandidate Ivaniševića i Ževrnju

Autor: zjur
SPLIT, 29. svibnja 2013. (Hina) - Uz brojne braniteljske udruge s područja grada i županije kandidat za splitskoga gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević (HDZ) i njegov stranački kolega i kandidat za župana Zlatko Ževrnja dobili su danas i potporu Željka Sikirice i Marija Popovića iz HSP-a, koji su pozvali svoje birače da u nedjelju glasuju za njih, čulo se danas na konferenciji za medije u toj stranci.

„Ivo Baldasar nas proziva da vršimo podjele na crvene i crne, ali baš su oni ti koji su to učinili 1945. godine i još uvijek to čine. Zato pozivam birače da u drugom krugu izbora glasaju za hrvatsku opciju“, kazao je predsjednik splitskog HSP- a Marijo Popović.

Predsjednik splitskog HDZ- a Petar Škorić je najavio da će se, kada dođu na vlast, 30. svibnja opet obilježavati Dan državnosti. „Kod nas obilježavanje blagdana nije zaživjelo. Stihijski je prepušteno organiziranju pojedinaca. Ako bi proveli anketu među građanima većina njih bi se izjasnila da se taj datum ponovno obilježava kao Dan državnosti, ali bi se slavio s više emocija“, rekao je Škorić uputivši pri tom potporu danas nepravomoćno osuđenim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, koji su na Haškom sudu ukupno dobili 111 godina zatvora.

Reagirao je i na jučerašnju izjavu Ive Baldasara koji je izjavio da HDZ misli kako posjeduje monopol nad hrvatstvom i državnošću, te je rekao da to u njihovoj stranci nitko nikada nije spominjao, no da se na taj monopol najmanje ima pozivati SDP i oni koji su 1991. godine otišli iz Hrvatske.

„Taj monopol pripada prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kao i svim poginulim braniteljima. Monopol je stečen krvlju i odlučnošću. Upravo je SDP uzeo monopol nad zakonitošću demokratskoj državi tako što ignorira Ustav RH, ali i Ustavni sud“, zaključio je Škorić.

Novinari su Zlatka Ževrnju, inače načelnika općine Dugopolje, tražili da komentira današnje navode don Ivan Grubišića o tome da je tu općinu doveo u minus od 22 milijuna kuna, te da je zbog toga s njim razgovarala i policija, no on to nije želio komentirati, kazavši da važna tema kao što su hrvatski branitelji ne smije biti zasjenjena takvim lažnim konstrukcijama i izmišljotinama.

„O tome ću se sigurno očitovati do kraja kampanje, no tu će biti posla i za sud. Županija s pola milijuna kuna financira rad braniteljskih udruga, s 350 kuna mjesečno stipendiramo djecu poginulih branitelja i onih čija je smrt nastupila kao posljedica Domovinskog rata. Osim što sufinanciramo sportske i kulturne aktivnosti branitelja i njihovih udruga, dodijelili smo 99 kredita braniteljskim zadrugama i onim poduzećima koje zapošljavaju tri i više branitelja, a tako ćemo nastaviti i dalje“, najavio je Ževrnja.

Gradonačelnički kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević planira okupiti udruge koje imaju zadatak rad s braniteljima, a najavio je i osnivanje Muzeja Domovinskog rata. U programu mu je, rekao je na konferenciji za medije, financiranje programa braniteljskih udruga koje reintegriraju branitelje u društvo. Rekao je da će grad u njegovom mandatu osigurati zemljište za gradnju manjih stambenih jedinica, te besplatan priključak na komunalnu infrastrukturu.

„Ako grad riješi zemljište i komunalije takav bi stan stajao 700 eura po metru četvornom. U prvoj godini mandata bi zbrinuli do 20 obitelji, a u proračunu je za to osigurano 6,8 milijuna kuna“, zaključio je.

(Hina) xzjur ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙