FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko tržište rada solidno u teškom okruženju

Autor: mpuk
WIESBADEN/ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Njemačka nezaposlenost smanjila se u svibnju, iako njemačko gospodarstvo i dalje koči recesija u eurozoni, pokazuju danas objavljeni podaci Savezne agencije za rad (BAA).

Ukupni broj nezaposlenih u Njemačkoj smanjio se u tekućem mjesecu za 83.360 u odnosu na prošli mjesec i bez posla je 2,937 milijuna Nijemaca. Time se odgovorajuća stopa nezaposlenosti spustila na 6,8 posto, s 7,1 posto koliko je iznosila u travnju, i prvi puta od prosinca spustila se ispod sedam posto.

Ako se izuzmu sezonski uvjetovani faktori, broj nezaposlenih povećan je za 21.000 na 2,963 milijuna, uz stopu nezaposlenosti od 6,9 posto koja je time ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

„Temeljno je stanje na tržištu rada dobro i solidno se razvija u teškom makroekonomskom okruženju“, izvijestila je u priopćenju agencija BAA.

Podsjećaju da njemačko gospodarstvo koči recesija u eurozoni pa je u prvom tromjesečju poraslo za samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Upozoravaju i da ulaganja i vanjska trgovina i dalje koče brži oporavak, iako u nastavku godine očekuju poboljšanje.

„Poduzeća pretežno pozitivno ocjenjuju stanje u svom poslovanju, a nove narudžbe i industrijska proizvodnja signaliziraju uzlazni trend“, napominju u BAA.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙