FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smjernice ulagačima dat će makroekonomski podaci

Autor: neba
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Ulagači na Zagrebačkoj burzi danas očekuju nove smjernice od makroekonomskih podataka, a u većem fokusu mogle bi biti dionice Valamara, kojima se zadnjih dana znatnije trguje, i Diokija, nakon što je objavio izmijenjeni plan restrukturiranja.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je pao 1,13 posto, na 1.862 boda, a Crobex10 za 1,10 posto, na 1.059 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,25 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego dan ranije.

Najveći je promet, 3,9 milijuna kuna, ostvaren dionicom Valamar Adria Holdinga, pri čemu joj je cijena ojačala 0,27 posto, na 143 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Diokija, čija je cijena pala 5,94 posto. Dioki je jučer objavio izmijenjeni plan restrukturiranja, kojim se predviđa povezivanje sa strateškim partnerom Crodux plinom. Među ostalim, glavna skupština Diokija trebala bi donijeti odluke najprije o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala s 970,1 milijun kuna na 404,2 milijuna, a nakon toga o povećanju temeljnom kapitala pretvaranjem tražbina vjerovnika u kapital u ukupnoj vrijednosti 153,67 milijuna kuna.

Pod pritiskom prodaja našao se ponovno i građevinski sektor. Tako je cijena dionice IGH potonula 10,05 posto, pa je od početka svibnja na gubitku gotovo 60 posto. Dionica Hidroelektre niskogradnje pojeftinila je 4,46, a Ingre 3,6 posto.

„I danas očekujem slab obujam trgovanja, kao i proteklih dana, dok bi indeksi mogli stagnirati. U većem fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica Valamara, kojom se proteklih dana znatnije trguje, a moguće i dionica Diokija zbog predloženog izmijenjenog plana restrukturiranja“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Nove smjernice investitori očekuju od podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) i industrijskoj proizvodnji.

Državni zavod za statistiku (DZS), naime, objavit će danas prvu procjenu BDP-a u prvom tromjesečju, koja će pokazati da je gospodarstvo palo šesti kvartal zaredom.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1,2 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 0,3 do 2 posto.

Premda oštar, bio bi to manji pad u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, kada je BDP potonuo 2,3 posto, što je bio njegov najveći pad od drugog kvartala 2010. godine.

Ujedno, DZS će danas objavit i podatke o industrijskoj proizvodnji u travnju, a većina makroekonomista očekuje njezin rast drugi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuje rast između 0,5 i 5 posto, a jedan pad od 0,5 posto.

„Bude li procjena BDP-u iznad ili ispod od očekivanja analitičara, mogla bi utjecati na domaće tržište. Investitori će pratiti i podatak o industrijskoj proizvodnji, no mislim da su im važnije objave podataka iz turističkog sektora, jer je on najzdraviji dio gospodarstva, i stoga u njihovom fokusu“, ocjenjuje Bošković.

Na inozemnim burzama, pak, investitori prate signale o monetarnim politikama vodećih središnjih banaka u svijetu.

Na Wall Streetu su tako u utorak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave iz europske i japanske središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,69 posto, na 15.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 1.660 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 3.488 bodova.

Na azijskim se burzama, međutim, jutros trgovalo oprezno, jer je prevladala zabrinutost da bi Fed u skorije vrijeme mogao smanjiti program monetarnih poticaja.

Na europskim je burzama, pak, današnje trgovanje počelo padom cijena dionica, nakon dva dana rasta.

„Najvažniji svjetski burzovni indeksi i dalje su na solidnim razinama, a zasad nema ni loših gospodarskih vijesti. Ipak, investitori su na oprezu, jer je moguća konsolidacija u idućem razdoblju“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙