FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se smirivanje prodaja

Autor: scvi
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Nakon jučerašnjeg oštrog pada Crobex indeksa Zagrebačke burze, ponajviše pod utjecajem dobitonosnih prodaja na inozemnim burzama, danas se očekuje stabilizacija tržišta, a ulagači će u nedostatku domaćih vijesti pratiti zbivanja vani.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer pao 1,05 posto, na 1.862 boda, novu najnižu razinu od sredine siječnja, a Crobex10 0,72 posto na 1.061 bodova, što je njegova najniža razina od početka siječnja.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,5 milijuna kuna, nakon dan ranije ostvarenih 84 milijuna.

Milijunski promet ostvaren je jučer samo dionicama HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,83 posto, na 208 kuna.

„Nakon jučerašnje oštre korekcije Crobexa, danas je moguća njihova stabilizacija, jer vidimo da se i na inozemnim burzama prodaje smiruju. Budući da nema poticajnih domaćih vijesti, investitori će uglavnom pratiti zbivanja izvana“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer su ulagače pokolebali slabi gospodarski podaci iz Kine i mogućnost smanjenja poticajnih monetarnih programa Feda.

Dow Jones oslabio je 0,08 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,29, a Nasdaq indeks 0,11 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale drugi dan zaredom, ali ne tako oštro kao dan prije, kada je japanski Nikkei indeks potonuo više od 7 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednje dvije godine.

Na europskim se burzama, pak, indeksi jutros oporavljaju nakon jučerašnjeg najvećeg dnevnog pada u zadnjih godinu dana.

„Bolji od očekivanja američki makroekonomski pokazatelji doprinijeli su stabilizaciji većine najvažnijih svjetskih burzi. I dalje će u fokusu investitora biti makroekonomski pokazatelji“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙