FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PRIŠTINA - Kosovo je u utorak osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na regionalni summit koji ugošćuje početkom lipnja zbog protivljenja Srbije što proturječi nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU-a. Godišnji summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se 1. i 2. lipnja u Ohridu i okupiti čelnike 12 zemalja s Balkana i iz jugoistočne Europe. "Sudjelovanje Republike Kosovo na summitu spriječile su Srbija i BiH. To je suprotno načelima dobrosusjedstva koji su preduvjet integracije" u EU, kazao je glasnogovornik kosovskog predsjedništva Arber Vlaahiu. Nezadovoljan odlukom Makedonije predsjednik Albanije Bujar Nishani izjavio je da odbija sudjelovati na summitu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama će u petak u Bijeloj kući razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Anders Fogh Rasmussenom o situaciji u Afganistanu i drugim važnim sigurnosnim pitanjima, izvijestio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Sastanak se održava u trenutku kada NATO i Sjedinjene Američke Države pripremaju povlačenje većine vojnika iz Afganistana, čime bi bio okončan dugotrajan rat koji je započeo nakon napada na SAD, 11. rujna 2001. U Afganistanu se i dalje nalazi više od 60.000 američkih vojnika, a predsjednik Obama bi u narednim tjednima trebao objaviti koliko će borbenih trupa SAD-a ostaviti u toj zemlji iduće godine, a koliko će ih ostati trenirati i davati potporu afganistanskim snagama te izvršiti neke vojne operacije.

BAZARAK - Šest talibana i jedan policajac ubijeni su u srijedu prije zore u vrlo simboličnom napadu na sjedište guvernera pokrajine Panchir, povijesnog uporišta otpora protiv talibana, dosad prilično pošteđena nasilja. Šest talibanskih ustanika odjevenih u policijske uniforme prodrlo je u urede guvernera u Bazaraku, pokrajinskom središtu udaljenom 90 km od Kabula. Pet ih je ubijeno u jednosatnom oružanom sukobu s policijom a šesti je aktivirao bombu koju je nosio na sebi usmrtivši pritom policajca, kazao je Abdul Kabir Waseq, glasnogovornik guvernera.

WASHINGTON - Približno 1,2 milijardi osoba u svijetu živi bez struje a udio obnovljive energije u svjetskoj potrošnji samo je malo porastao u dvadeset godina, piše u izvješću Svjetske banke i Međunarodne agencije za energiju objavljenom u utorak. "Skroman napredak zabilježen je od 1990. u pristupu struji, povećanju udjela obnovljive energije i poboljšanju energetske učinkovitosti", piše u priopćenju Svjetske banke. Između 1990. i 2010. postotak osoba bez struje u svijetu pao je s 24 na 17 posto ali to poboljšanje ostaje nedovoljno, posebice u Indiji. U tom razdoblju 1,7 milijardi osoba prvi put je dobilo pristup struji, jedva nešto više od rasta svjetskog stanovništva (+1,6 milijardi) tijekom tih dvadeset godina, piše u izvješću.

ZAGREB - U srijedu se obilježava šezdeset godina od prvog uspona na najviši vrh svijeta, Mount Everest, koji su ostvarili Edmund Hillary zajedno sa šerpom Tenzingom Norgayem, otvorivši nakon toga put tisućama alpinista prema krovu svijeta. Nepal u srijedu slavi obljetnicu, ali i upozorava da su se ekspedicije pretvorile u pravu turističku industriju što predstavlja veliku opasnost za okoliš. Četiri dana obilježavanja pod imenom "Dijamantni jubilej Everesta" trebaju se završiti gala večerom u bivšoj kraljevskoj palači u Katmanduu. Na njoj se očekuje i šerpa Kancha, posljednji živući član britanske ekspedicije iz 1953. kada su 29. svibnja Novozelanđanin Hillary i nepalski šerpa Norgay ostvarili prvi uspon na vrh visok 8.848. metara, ušavši u povijest svjetskog alpinizma. Uspjeh Edmunda Hillaryja, koji je umro 2008. u 89. godini života, u sljedećih 60 godina ponovilo je oko 3.600 alpinista, među njima i petero Hrvata. Planina je uzela i svoj danak, gotovo 300 ljudi, a ove godine već njih osam.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙