FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 29. svibnja

Autor: mbuj
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 29. svibnja:

ZAGREB - U prigodi Dana Hrvatskoga sabora, 30. svibnja, predsjednik Sabora Josip Leko na svečanom će prijemu ugostiti saborske zastupnike, uglednike iz političkog i javnog života, diplomatski zbor. Na obilježavanju 30. svibnja – Dana Hrvatskog sabora sudjelovat će i predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Sabor će tako obilježiti 23 godine hrvatskog parlamentarizma prisjećajući se 30. svibnja 1990. kada je konstituiran prvi višestranački Sabor. Leko je za Hinu ocijenio kako je Sabor u hrvatskoj državi odigrao najznačajniju ulogu "u odlučivanju i promišljanju hrvatske budućnosti i sadašnjosti" (12 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ante Starčevića, Trg sv. Marka 7).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (12,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Sabor će danas zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o strancima, kojim se razrađuju odredbe o odbijanju ulaska, odnosno izlaska stranaca iz Republike Hrvatske, kao i produljenje viza te se propisuju drukčiji uvjeti za izdavanje dozvola za boravak i rad izvan godišnje kvote strancima koji se samozapošljavaju u trgovačkim društvima i obrtima. Zakonom o strancima propisuju se posebne putne isprave za strance na privremenom ili stalnom boravku ili odobrenoj supsidijarnoj zaštiti u Hrvatskoj. Prilikom davanja suglasnosti na zahtjev za vizu, obvezno će biti mišljenje Ministarstva unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije, a od stranaca će se u postupku izdavanja kratkotrajne vize tražiti da imaju valjano putno zdravstveno osiguranje. Privremeni boravak do godine dana moći će se odobriti i strancima koji u Hrvatskoj moraju ostati dulje vrijeme zbog, primjerice zdravstvenog turizma. Proširena je kategorija stranaca koja može podnijeti zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.

VARAŽDIN - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i župan Varaždinske županije Predrag Štromar potpisat će Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije između Ministarstva i Varaždinske županije, koji obuhvaća sufinanciranje troškova najamnina sredstvima državnog proračuna u dijelu od 55 posto (9 sati, Skupštinska dvorana Varaždinske županije, Franjevački trg 7). Nakon toga, župan će potpisati Anexe Ugovora o sufinanciranju troškova najma školskih prostora i sportskih dvorana s načelnicima i gradonačelnicima Ivanca, Lepoglave, Ludbrega, Novog Marofa, Varaždina i Varaždinskih Toplica, Bednje, Cestice, Gornjeg Kneginca, Maruševca, Sračinca, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog, Vidovca i Vinice. Vlada je 19. travnja 2012. donijela Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina prema ugovornom obliku javno-privatnog partnerstva, kojim su odnosi u sufinanciranju troškova najamnina javnih građevina utvrđeni u odnosu 55 posto država, 35 posto županija, 10 posto jedinica lokalne samouprave.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" održat će konferenciju za novinare na kojoj će se govoriti o broju građana Republike Hrvatske koji su potpisali peticiju te se izjasnili o potrebi raspisivanja referenduma o braku. Inicijativa će izvijestiti i o sljedećim koracima (pravnom okviru) (11 sati, hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1, dvorana Zrinjevac/Tuškanac).

ZAGREB - U povodu objave prvostupanjske presude šestorici čelnika tzv. Herceg Bosne u haaškom predmetu 'Prlić i drugi' u Kući ljudskih prava Zagreb održat će se konferencija za novinare, neposredno nakon izricanja presude. Na konferenciji će govoriti Zoran Pusić i Marko Sjekavica iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću (13 sati, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c). Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, terete se u 18 točaka optužnice, temeljem individualne kaznene odgovornosti, koja uključuje i udruženi zločinački podhvat (UZP), te zapovjedne odgovornosti, za počinjenje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na dijelovima teritorija BiH. Glavna rasprava u jednom od najdugotrajnijih haaških suđenja počela je 26. travnja 2006.

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održat će konferenciju za novinare na temu: "Najava prioritetnih tema za sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba" (8 sati, zgrada Gradske uprave, Trg S. Radića 1, dvorana 372).

KOSTRENA - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetit će Kostrenu gdje će podržati HNS-ove kandidate za nositelje izvršne vlasti u drugom krugu lokalnih izbora. U sklopu posjeta prisustvovat će tribini na temu: "Suživot velikih i malih tvrtki i njihov doprinos investicijskom ciklusu" (17 sati, Narodna knjižnica Kostrena, Sveta Lucija 14). Nakon tribine predviđene su izjave za novinare (18 sati).

SISAK - Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom posjetit će Sisačko-moslavačku županiju, a u Sisku će sudjelovati na motivacijskom skupu (zatvorenom za javnost) te biti na Info štandu (Mali kaptol, Rimska 5), gdje će u 12 sati dati izjavu novinarima.

NOVIGRAD - Nezavisni kandidat koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDAH za istarskog župana Damir Kajin održat će u Novigradu predizbornu tribinu. Gost na tribini bit će ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (17,30 sati, Vijećnica Grada Novigrada).

ZAGREB - Sjednica Programskoga vijeća HRT-a na čijem je dnevnom redu rasprava o ispunjavanju programskih načela i obveza sukladno članku 26. st. 1 Zakona o HRT-u (10 sati, HRT dom, Prisavlje 3, soba 107, objekt B30, I. kat).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Mate Kovačević

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙