FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 28. svibnja

Autor: imli
ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 28. svibnja:

ZAGREB - U prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske izaslanik predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića položit će na groblju Mirogoj zajednički vijenac kod Spomen obilježja "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", na Grobnicu narodnih heroja, na Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. U programu obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske na groblju Mirogoj i polaganju vijenaca sudjelovat će i izaslanik predsjednika Vlade Zorana Milanovića, ministar obrane Ante Kotromanović (početak u 10,30 sati).

Nakon toga, predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nazočit će Svečanoj akademiji i koncertu u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske te se obratiti nazočnima. Svečanoj akademiji nazočit će i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar branitelja Predrag Matić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić (12 sati, KD "Vatroslav Lisinski", Trg Stjepana Radića 4).

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o državnim potporama, kojim se želi izbjeći pravni vakuum, obzirom da pristupanjem Hrvatske EU glavni poslovi sustava državnih potpora koje trenutno obavlja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prelaze pod isključivu nadležnosti Europske komisije. Predloženim zakonom uređuju se nove nadležnosti državnih tijela s obzirom da su mnoge postojeće morale biti ustupljene institucijama EU. Uređuje se postupak koji prethodi prijavi državnih potpora Europskoj komisiji radi odobrenja, odnosno, postupak kojim se državne potpore izuzimaju od obveze te prijave nadležnim tijelima u Bruxellesu.

ZAGREB - O štrajku sindikata javnih i državnih službi govorit će na konferenciji za novinare čelnici sindikata javnih i državnih službi (10,30 sati, Velika dvorana Hrvatskog šumarskog društva, Trg Mažuranića 11).

KOPRIVNICA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko boravit će u Koprivnici gdje će dati izjavu za novinare u hotelu Podravina (13 sati).

ZAGREB - Tribinu "Ostvarivanje načela ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava u obiteljskim odnosima" u Zagrebu organizira Hrvatski pravni centar. Javni skup posvećen je analizi Teza za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona te je dio aktivnosti Foruma za ravnopravnost, zajedničke platforme organizacija civilnog društva, koje su uključene u procjenu učinka propisa u zaštiti i promociji ljudskih prava i ostvarivanju ravnopravnosti. Skupu će nazočiti potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić (10,30 sati, hotel Dubrovnik, Gajeva 1).

ZAGREB - Zagrebačku promociju "Bosanske knjige mrtvih, Ljudski gubici u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995.", autora Mirsada Tokače, organiziraju Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo (IDC) u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanskim odborom za ljudska prava. Na skupu će, uz autora, govoriti i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević i voditeljica Documente – Centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič. "Bosanska knjiga mrtvih", sadrži popis 95.940 imena ubijenih i nestalih u ratu '92.-'95. u BiH, koji je sačinio Istraživačko – dokumentacioni centar Sarajevo, te je jedinstveno i važno djelo kao trajni svjedok tragičnom vremenu i spomenik svim žrtvama navedenim u njemu. Na jednom mjestu objavljen je identitet građana BiH koji su ubijeni ili su nestali u razdoblju od 1992. do 1995. (10 sati, Novinarski dom, prostorije Kluba, Perkovčeva 2).

ZAGREB - U nastavku suđenja Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media trebali bi svjedočiti Dario Bilušić i Frano Bilaver, bivši predsjednik HDZ-a za SAD. Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a te njegovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici su i nekadašnji Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Svi osim Sanadera i Mačeka priznali su optužbe da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih institucija i tvrtki, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su moguće nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙