FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradska filharmonija nastupila u "Lisinskom"

Autor: agrb
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Pod ravnanjem maestra Gintarasa Rinkevičiusa i uz solistički nastup jednog od najdarovitijih pijanista s ovih prostora Simona Trpčeskog, Beogradska filharmonija večeras je u sklopu regionalnog ciklusa "Točka-Tačka-Pika" nastupila u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Koncert je pred ispunjenom Velikom dvoranom KD Lisinski beogradski orkestar otvorio poemom "Beograd" najpoznatijeg beogradskog skladatelja 20. stoljeća Dragutina Gostuškog, što je zagrebačka publika odmah nagradila pljeskom.

Uslijedio je 4. koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova sa solističkim nastupom Trpčeskog koji je izazvao ovacije, zbog čega se mladi pijanist nekoliko puta vraćao na naklon.

Koncert je zaokružila simfonijska suita "Šeherezada" Nikolaja Rimski-Korsakova na koju je zagrebačka publika također oduševljeno reagirala te snažnim pljeskom ispratila goste iz Beograda, a maestro i orkestar nekoliko su se puta vraćali na bis.

Makedonski pijanist Simon Trpčeski afirmirao se kao jedan od najzanimljivijih pijanista današnjice nastupajući s uglednim svjetskim dirigentima i orkestrima, među ostalim, s Londonskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Sanktpeterburškom te Newyorškom filharmonijom, a sa Zagrebačkom filharmonijom nastupio je u prošloj sezoni.

Diskografska izdanja njegovih snimki djela Čajkovskog, Stravinskog, Prokofjeva, Rahmanjinova i Chopina koja svjedoče o njegovom širokom pijanističkom repertoaru i virtuoznosti dobila su brojna priznanja i nagrade.

Beogradska filharmonija prošle je godine, prvi put nakon dvadeset godina, održala koncert u Zagrebu. Taj orkestar ove godine slavi 90 godina postojanja a svojim specifičnim imidžem, kreativnim i često provokativnim marketingom postao je svojevrsni brand i izvan Beograda.

(Hina) xagrb/xgvla ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙