FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert u povodu obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova

Autor: atod
ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - U povodu 140. obljetnice rođenja velikog ruskog skladatelja Sergeja Rahmanjinova večeras je u svečanoj dvorani Muzeja Mimara održan koncert pod nazivom "Sergej Rahmanjinov i ruska vokalna glazba".

Mezzosopranistica Elena Zaremba i pijanistica Olga Cinkoburova izvele su u prvom dijelu skladbe Mihaela Glinke i Petra Iliča Čajkovskog, a u drugom djelu 10 pjesama Sergeja Rahmanjinova.

Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u RH. Veleposlanik Robert Markaryan izrazio je zadovoljstvo večerašnjim koncertom naglasivši kako je kultura poveznica među zemljama i narodima, a Rahmanjinova obljetnica veliki događaj za njihovu i glazbenu kulturu u svijetu.

Ruski pijanist, dirigent i skladatelj Sergeja Vasiljevića Rahmanjinova (1873-1943) po ocjenama glazbene kritike jednim je od najboljih pijanista uopće, a kao skladatelj jedan je od posljednjih velikih predstavnika romantizma ruske klasične glazbe. Najpoznatija su mu klavirska djela pod utjecajem Liszta i Shopina te njegovog sunarodnjaka Čajkovskog. Godine 1917., nakon Oktobarske revolucije Rahmanjinov je emigrirao u Ameriku. Do tad je iza sebe imao 39 kompozicija, a za života u SAD-u, so smrti 1943., samo šest.

Elena Zaremba, koja je umjetnički rad započela u Boljšom teatru, ostvarila je zavidnu karijeru gostujući na velikim svjetskim pozornicama i surađivala s velikim opernim umjetnicima poput Pavarottija, Dominga, Carrerasa i dr.

Pijanistica Olga Cinkoburova dugi niz godina radila je na Muzičkoj akademiji u Kišinevu kao profesorica klavira i komorne glazbe. Od 1998. živi u Hrvatskoj gdje predaje na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Njezin repertoar obuhvaća gotovo sva djela komornog repertoara u kojemu je zastupljen klavir. Večerašnji koncert je drugi u suradnji s mezzosopranisticom Elenom Zarembom.

U sklopu koncerta postavljena je i izložba fotografija pod nazivom "Sergej Rahmanjinov i Fjodor Šaljapin - paralele i križanja" iz fundusa Ruskog državnog društva Muzeja glazbene kulture M.I.Glinke Ministarstva kulture Ruske Federacije.

U organizaciji koncerta sudjelovala je i Elena Piličeva Čorko, predsjednica Koordinacijskog Savjeta ruskih sunarodnjaka u RH .

(Hina) xatod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙