FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet kandidata natječe se župana VŽ, šest za gradonačelnika Varaždina

Autor: skal
VARAŽDIN , 4. svibnja 2013. (Hina) - U utrku za župana Varaždinske županije kreće pet kandidata dok je kandidaturu za prvog čovjeka Varaždina predalo šest kandidata objavilo je danas Županijsko izborno povjerenstvo.

Po svoj drugi mandat kreće aktualni župan Predrag Štromar čiju je kandidaturu istaknula koalicija HNS-SDP-HSU. Štromar je ujedno i nositelj koalicijske liste za Županijsku skupštinu kojoj se priključio i HSLS. Hrvatski laburisti istaknuli su kandidaturu sindikaliste Siniše Miličića za župana. Hrvatska demokratska zajednica uz potporu BUZ-a za župana je kandidirala predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Anđelka Stričaka. Nikola Šopar kandidat je HRAST-a, -Pokreta za uspješnu Hrvatsku. Bivši župan Zvonimir Sabati želi osvojiti četvrti mandat na čelu Županije, a iza sebe ima potporu sedmeročlane koalicije. Uz njegov HSS, podupiru ga i HSP, ZDS, Zelena lista, ZS, Demokratska kneginečka stranka i Akcija za bolju Hrvatsku.

Uz pet kandidatura za župana Županijsko izborno povjerenstvo potvrdilo je i pet lista za Županijsku skupštinu. Kandidati za župana ujedno su i nositelji lista svojih stranaka odnosno koalicija. Iznimka je lista HDZ-a i BUZ-a gdje je nositelj Josip Križanić, član Predsjedništva HDZ-a.

Za gradonačelničku fotelju Varaždina natječe se šest kandidata. Aktualni gradonačelnik Goran Habuš pokušat će osvojiti svoj drugi mandat uz potporu koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS. Sveučilišni profesor Marijan Cingula u kampanju kreće kao nezavisni kandidat kojeg podupiru HDZ i BUZ. Božidar Kolarić, bivši gradski vijećnik kandidat je Hrvatskih laburista dok je kandidat HRAST-a Ladislav Ilčić. Liječnica Mirjana Kolarek-Karakaš kandidat je sedmeročlane koalicije HSS-ZDS-HSP-ZS-DKS-Zelena lista-ABH. Zlatan Avar kandidat je grupe birača.

Za gradsko vijeće Varaždina predano je devet lista. Uz već spomenute stranke i koalicije koje imaju kandidate za gradonačelnika, liste za vijeće predali su i Piratska stranka, Akcija mladih dok je profesor Pravnog fakulteta i bivši tajnik grada Varaždina Robert Podolnjak predao listu grupe birača.

Što se ravnopravnosti spolova tiče ukupno se kandidiralo 1532 kandidata i 564 kandidatkinja. Kandidata je nešto više od 70 posto.

(Hina) xskal yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙