FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidat don Grubišić u drugome krugu za promjenu "arije" u županiji

Autor: pgas
SPLIT, 27. svibnja 2013. (Hina) - U utrci za splitsko-dalmatinskog župana Savez za građansku i etičku Hrvatsku (SGEH) danas je u Splitu najavio da ide do kraja, a kandidat tog saveza don Ivan Grubišić, koji je u prvome krugu osvojio više od 63.000 glasova, pozvao je građane da iziđu na izbore kako bi se promijenila "arija" (zrak) u županiji, kao što se promijenila u Splitu.

"Mi vjerujemo u čudo ako se narod u nedjelju odazove u što većem broju na izbore u nedjelju. Nije isključeno da postanem novi župan i zato pozivam građane da iziđu i da zajednički promijenimo 'ariju' županiji, kao što smo je promijenili u Splitu. Što izlaznost bude veća, to je naš uspjeh veći", rekao je, ističući kako su puni iskustva, mladosti i stručnosti.

"Nas dvojica imamo pet doktorata, a naših deset ljudi na listi ima sedam doktorata. Nema liste koja ima toliko stručnih ljudi", rekao je kandidat za župana don Ivan Grubišić.

Kandidat za dožupana Nikša Jajac predstavio je gospodarski program koji se sastoji od nekoliko točaka među kojima su pravo na rad svim ljudima u županiji, dostupna, ekonomična i učinkovita županijska uprava, planiranje te potreba da Splitsko-dalmatinska županija postane vodeća u regiji.

U programu navode i poticanje spajanja prosvjete s kulturom, umjetnošću i športom, unaprjeđenje zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te zaštitu okoliša.

"Iako je financijska situacija loša, izlaz vidimo u stvaranju dalmatinske komunalne banke koja bi bila 51 posto u vlasništvu naših građana. Smatramo da je vrijeme da se u Hrvatskoj osnivaju komunalne banke koje su temelj gospodarskog razvitka razvijenih zemalja zapadne Europe. Cilj nam je da građani odlučuju o kamatama, kreditnim linijama te da imamo kapital koji ćemo usmjeriti u domaće poduzetništvo", rekao je Jajac.

Posebno je istaknuo privlačenje investicija u energetski sektor, točnije u obnovljive izvore energije jer, kako je dodao, poznata je činjenica da se 24 posto ukupne energije obnovljivih izvora u Hrvatskoj proizvode baš u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jajac se osvrnuo na "gospodarsko čudo" u Dugopolju te je objasnio zašto, po njemu, gospodarska strategija Zlatka Ževrnje, načelnika Dugopolja i kandidata HDZ-a za župana, nije odgovor na probleme u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Samo šest objekata u Dugopolju je proizvodnih, a ostali, čak 42 posto su uslužna djelatnost, servisi stranih tvrtaka, trgovine i skladišta, dok je 50 posto zone neiskorišteno, poručio je Jajac.

Drugi kandidat za dožupana Duje Draganja rekao je kako je sramotno da u 21. stoljeću ima sela koja još nisu spojena na vodu, posebno u Imotskoj i Omiškoj krajini, te da se cijela Zagora guši u smeću, posebno u Sinjskoj i Imotskoj krajini.

"Zalažemo se za posve drugačiji pristup otpadu, turizmu te proizvodnim djelatnostima. Ne dopuštamo da se na pomorskom dobru grade kontejneri. Želimo da konkretno Žnjan bude isprepleten s tracking i biciklističkim stazama, kamenim kućicama i parkovima", rekao je Draganja.

Na pitanje novinara hoće li poduprijeti nekoga u drugome krugu za dužnost gradonačelnika, don Ivan Grubišić je odgovorio da neće te da se građani sami moraju opredijeliti kome dati glas. Istaknuo je i kako će im za suradnju biti bliža opcija koja ima bolje programe.

Grubišić tvrdi da su na dan izbora u Imotski i Vrliku stizali birači iz BiH.

"1500 birača stiglo je u Imotski gdje su dobili po 200 kuna. I u Vrliku su dolazili autobusima. Policija na to nije reagirala, pa možemo govoriti o njihovoj sprezi s tamošnjim vlastima, ustvrdio je Grubišić.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙