FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 27. svibnja

Autor: spar
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska - za ponedjeljak, 27. svibnja:

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskog sabora raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o državnom odvjetništvu koje, u skladu s propisima EU, predviđaju obvezu DORH-a da kroz zajedničke istražiteljske ekipe surađuje s nadležnim tužiteljstvima dviju ili više članica EU. Vlada naime predlaže u Zakon implementirati Okvirnu odluku Vijeća EU o zajedničkim istražiteljskim ekipama, što je i europski prioritet u borbi protiv trgovine drogom i ljudima te terorizma. U Okvirnoj odluci se navodi kako je jedan od ciljeva EU pružiti svojim državljanima visok stupanj sigurnosti na području slobode, sigurnosti i pravde. Taj cilj želi se ostvariti sprječavanjem i borbom protiv kriminala putem tješnje suradnje između policijskih snaga, carinskih službi i drugih nadležnih tijela država članica. Predloženim izmjenama propisuje se i da je DORH dužan voditi jedinstvenu evidenciju o svim postupcima u kojima zastupa državu pred sudovima, upravnim i drugim tijelima, te kada na temelju posebne punomoći u građanskim i upravnim predmetima zastupa tvrtke u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države. (14 sati, Hrvatski sabor, Trg s. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će pripadnike Oružanih snaga RH (OSRH) sa stručnom spremom doktora znanosti uoči obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i i Hrvatske kopnene vojske 10 sati, Ured predsjednika RH, Pantovčak 241)

VELIKO TRGOVIŠĆE - Predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović boravit će u Krapinsko- zagorskoj županiji te će posjetiti Oroslavje, Pregradu i Veliko Trgovišće, gdje će pružiti podršku SDP-ovim kandidatima za gradonačelnike Oroslavja i Pregrade, Ivanu Tuđi i Marku Vešligaju, te kandidatu za načelnika Velikog Trgovišća, Stjepanu Pavliši. Središnji predizborni skup je u Velikom Trgovišću (18,15 sati, Dubrovčan).

SLUNJ - Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom stranke, Tomislavom Karamarkom, održat će motivacijski skup, družit se s građanima na info štandu te dati izjavu novinarima (16,30 sati, Društveni dom, Ogulinska ulica).

ŽMINJ - Kandidata za istarskog župana koalicije SDP, HSU, SDSS, HSLS, SDA Hrvatske, Damir Kajin, održat će predizbornu tribinu. Na tribini sudjeluju i ministar financija Slavko Linić, te saborski zastupnik Luka Denona (17 sati, Kino sala).

ZAGREB - Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivica Bačić danas će ponovno sjesti na optuženičku klupu zbog "slučaja kamioni" koji je Vrhovni sud vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu kojom su nekadašnji HDZ-ovi čelnici Ministarstva obrane osuđeni jer su kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državu navodno oštetili za 10,2 milijuna kuna. Presudu kojom je Rončević nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine Vrhovni je sud ukinuo početkom travnja zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda. Novi postupak vodit će sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović. Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je izjavio zadovoljstvo zbog novog suđenja, ističući kako je uvjeren da će se u ponovljenom postupku dokazati da optuženici nisu počinili kaznena djela za koja ih se tereti (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaja Fimi media trebalo bi se nastaviti svjedočenjima direktora T-HT-a Ivice Mudrinića, nekadašnjeg čelnika Janafa i Ine Dubravka Tkaličića te bivšeg direktora Hrvatskih voda Slavka Rajnovića. Uz Sanadera i njegovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici su i njegov nekadašnji glasnogovornik Ratko Maček, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Svi osim Sanadera i Mačeka priznali su optužbe da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih institucija i tvrtki, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su moguće nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare o temi Urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja Obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici. Uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranku Veselić Bruvo, te predsjednika Udruženja obrtnika Zagreba Vladu Crkvenaca i predsjednika zagrebačke Obrtničke komore Ivana Obada, konferenciji će nazočiti i predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja Zoran Hebar, te prvonagrađeni autor Ivan Galić. (10 sati, Gradska uprava, Trg S. Radića 1, dvorana 372)

ZAGREB - Marš za bračnu jednakost organiziraju udruge Kontra i Iskorak od 16 do 17 sati na Zrinjevcu. Potom će se zaputiti prema Trgu sv. Marka gdje će razviti transparente i rainbow zastavu ispred sjedišta Vlade RH te održati govore.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xdm ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙