FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: najmanje 4 osobe bile izložene radioaktivnom zračenju

Autor: kgab
TOKYO, 25. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Najmanje četiri osobe, a moguće do 55 ljudi, bilo je izloženo zračenju kada je procurio radioaktivni materijal tijekom laboratorijskog pokusa u Japanu, izvijestili su operatori nuklearnog postrojenja u subotu, dva dana nakon incidenta.

Radioaktivni materijal također je procurio izvan laboratorija nuklearne fizike u Tokaimuri, 110 kilometara sjeveroistočno od Tokija, tijekom pokusa u četvrtak, priopćila je Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA).

JAEA je izvijestila vladino nuklearno regulatorno tijelo o incidentu tek 34 sata kasnije.

"Možda nismo bili dovoljno posvećeni u našem razmišljanju i bavljenju tim nuklearnim materijalom", rekao je na tiskovnoj konferenciji Taichi Miura, direktor u High Energy Accelerator Research Organization koja vodi laboratorij zajedno s JAEA-om.

Ovaj incident pokazuje da se Japan još uvijek bori s pitanjima nuklearne sigurnosti nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, a dogodio se u vrijeme dok Japan raspravlja o tome hoće li ponovno pokrenuti desetke komercijalnih nuklearnih reaktora koji su u stanju mirovanja od nuklearne krize.

(Hina) xkga ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙