FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage oscilacije europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi danas su u nervoznoj trgovini oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu su im najveći uteg bile bankarske i automobilske dionice.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,4 posto, na 6.670 bodova, a frankfurtski DAX za 0,2 posto, na 8.333 boda. U plusu je pak bio pariški indeks CAC, ojačavši za 0,4 posto, na 3.983 boda.

Najveći uteg indeksima bila je dionica banke HSBC, s padom cijene od 1,7 posto, jer su ulagače zabrinula izvješća o zastoju pregovora banke s američkim vlastima o nagodbi u slučaju pranja novca, teškom 1,9 milijardi dolara.

Nervoza na tržištima pripisuje se ojačalim zabrinutostima zbog potencijalnog smanjenja programa monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama, koji su bili ključni pokretač uzleta europskih dionica u posljednje vrijeme. Bojazni ulagača potpirile su ovotjedne izjave čelnika američke središnje banke Bena Bernankea da bi se takva opcija mogla razmatrati na bančinim zasjedanjima idućih mjeseci.

Najveći sektori gubitnici bili su oni koji inače prate gospodarski rast i rizičnu imovinu, a riječ je automobilskom sektoru, bankama i rudarskim tvrtkama. U prosjeku su dionice pripadnika tih sektora oslabile između 0,9 i 1,8 posto.

Među dugoročnim ulagačima prevladalo je pak pozitivnije ozračje. Navode kako Fed vjerojatno neće u skorije vrijeme smanjiti programe kvantitativnog ublažavanja s obzirom na mješovite gospodarske pokazatelje, što je danas istaknuo čelnik Fedove podružnice u St. Lousu James Bullard.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,89 posto, na 14.612 bodova, nakon oštrog pada od 7,3 posto dan ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙