FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izvijestila je danas u Hrvatskom saboru kako je na ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć država lani utrošila ukupno 1,26 milijuna kuna, a najavila je i novi zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. "Prepoznajemo važnost instituta besplatne pravne pomoći jer je to ključni element u ostvarivanju vladavine prava", kazala je Artuković Kunšt podnoseći izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u 2012. godini. Besplatna pravna pomoć najčešće je pružana u obiteljskopravnim i ovršnim postupcima. Artuković Kunšt je najavljujući novi zakon kazala da se širi opseg primarne pravne pomoći, olakšava pristup na njezino korištenje, a ublažavaju se i definiraju imovinski kriteriji za ostvarivanje sekundarne pravne pomoći.

ZAGREB - Građanima često treba pravna pomoć kako bi iskoristili institut besplatne pravne pomoći, ustvrdio je danas SDSS-ov Mile Horvat priključivši se tako nizu zastupnika i saborskih klubova koji drže da je sustav besplatne pravne pomoći presložen za korisnike te da treba učiniti sve kako bi se ta pomoć približila najpotrebitijima zbog kojih je i stvorena. Da zakon treba mijenjati upozorio je i laburist Zlatko Tušak rekavši kako je nužno ukinuti restriktivne kriterije. Njegov stranački kolega Branko Vukšić napomenuo je kako u BiH koja ima niži standard od Hrvatske za besplatnu se pravnu pomoć izdvaja 600 tisuća eura. „U Hrvatskoj je na žalost jedino što je na europskoj razini – a to je donošenje zakona“, ustvrdio je Vukšić. Najpotrebitiji često i ne znaju da imaju neka prava, zato treba naći način da ih se s njima upozna, kaže Ana Lovrin (HDZ) koja simptomatičnim drži da građani uglavnom koriste sekundarnu pomoć, odnosno zastupanje pred sudovima. Na tu činjenicu upozorava i Klub SDP-a, nezadovoljan što u protekle četiri godine nije prepoznat potencijal dviju pravnih klinika koje djeluju pri pravnim fakultetima u Zagrebu i Splitu.

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je danas da nije prvi put da njezinu ostavku traže oni koji se ne slažu s načinom rada te institucije te da će se i dalje zalagati za uvođenje zdravstvenog odgoja u školama. "Odrasli su ti koji se, u slučaju kada se stav ove institucije i moj osobni ne poklapa s njihovim, priključuju onima koji traže ostavku. U slučaju zdravstvenog odgoja, i ubuduće ću se zalagati za njegovo uvođenje", odgovorila je Jelavić na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana nestale djece, upitana da prokomentira to što su predstavnici udruga Grozd i Reforma nakon odluke Ustavnog suda zatražili da podnese ostavku zbog nametanja zdravstvenoga odgoja bez suglasnosti roditelja. Jelavić je izrazila nadu da će Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta otkloniti proceduralne pogreške koje je Ustavni sud utvrdio i da će zdravstveni odgoj u skladu s procedurom koju mora zadovoljiti biti od jeseni u školama. Jelavić je istaknula da će se i dalje zalagati da se djecu štiti od ranog stupanja u spolne odnose, da ih se nauči kako će se štititi od spolno prenosivih bolesti, da čuvaju svoje reproduktivno zdravlje, da budu zaštićena od seksualnog zlostavljanja i da se znaju odgovorno ponašati i prema sebi i prema drugima.

VARAŽDIN - Nezavisni kandidat Marijan Cingula, kojeg podržava HDZ, u drugi krug izbora za varaždinskog gradonačelnika gdje mu je protukandidat aktualni varaždinski gradonačelnika Goran Habuš iz koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS, ulazi s javnom potporom dijela kandidata iz prvog kruga. Na današnjoj konferenciji za novinare javnu potporu su dali kandidat HRAST-a Ladislav Ilčić, kandidatkinja koalicije HSS-ZS-HSP-ZDS-Zelena lista-ABH Mirjana Kolarek-Karakaš i Stanko Bezek iz Zelene liste. Marijan Cingula u prvom je krugu osvojio 28 posto glasova, a Goran Habuš 38 posto glasova. Cingula je naglasio da je čak 62 posto birača pokazalo da žele promjene u Varaždinu i kako je njegova obveza u drugom krugu i dalje predstavljati svoj program, ali i programe svih kandidata iz prvog kruga. Cingula ističe sličnost tih programa i računa na potporu svih birača koji su svoj glas dali tim kandidatima i programima. Očekuje suradnju u Gradskom vijeću vijećnika svih spomenutih opcija prvenstveno u interesu građana Varaždina neovisno od bilo kakvih stranačkih struktura.

RIJEKA - Za sada nepoznate osobe sinoć su bacale kamenje na nedavno otvoreni novi Islamski centar u Rijeci, pri tome je razbijeno prozorsko staklo, a nitko nije ozlijeđen, doznaje se danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Policiji je sinoć oko 22 sata dojavljeno da više osoba baca kamenje prema Islamskom centru na Zametu. Utvrđeno je da je na prozoru uredskih prostorija vjerskog centra razbijeno staklo. Policija je izvijestila da nastavlja istragu kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i pronašli počinitelji.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙