FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Motociklisti najugroženija skupina u prometu

Autor: dmak
ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - U povodu sve većeg broja stradalih u prometu Udruga sigurnost u prometu organizirala je danas konferenciju na kojoj je posebno istaknuto da su motociklisti najugroženija skupina u prometu te je najavljeno održavanje edukativnih seminara kako bi se djelovalo preventivno.

Informacije o tome se mogu pronaći na web stranici udruge - www.sup.hr

Rizik smrtnog stradavanja motociklista je 20 puta veći od rizika stradavanja vozača i putnika u automobilima, upozorio je predsjednik Udruge Željko Marušić te ocijenio je da razina kulture vožnje nezadovoljavajuća, a mjere prevencije neučinkovite. Stoga edukativnim akcijama žele pridonijeti sigurnoj vožnji i jačanju svijesti o potrebi nošenja zaštitne kacige, opreme odijela i štitnika kako bi se posljedice nesreća ublažile. Najveći problem je i dalje prevelika brzina, a s dolaskom toplijih i sunčanijih dana očekuje se pojačano prometovanje motociklista, upozorio je Marušić. Stoga se edukativnim akcijma željelo sudionike u prometu navesti na razmišljanje je li nužno voziti prebrzo i rizično. U Hrvatskoj je godišnje devet smrtno stradalih osoba u prometu na 100.000 stanovnika, a želimo da taj broj bude ispod pet, naglasio je Marušić.

Tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisicin pozvao je udruge motociklista i njihove članove da se odazovu edukativnim seminarima, odnosno radionicama koje će se održati 18. i 26. svibnja te 15. lipnja na kojima će moći obnoviti znanja prometnih pravila i dobiti besplatan priručnik za motocikliste, proći trening sigurne vožnje na poligonu u Mićevcu, ali i posjetiti Traumatološku bolnicu u Zagrebu u kojoj se liječe ozlijeđeni motociklisti. Predstojnik Klinike za traumatologiju Ante Muljačić jedina takve vrste u Hrvatskoj na kojoj se liječe najteži oblici ozljeda i da se na njoj trenutno nalaze i teško stradale djevojke u naletu automobila u Slavonskom Brodu.

Policijski službenik Ante Gašpar upozorio je da su najčešći prekršaji koje motociklisti čine nepoštivanje ograničenja brzine, nenošenje zaštitne kacige i nekorištenje zaštitne opreme, kretanje po površinama koje nisu namijenjene prometovanju, neispravnost motocikla i drugi. Najavio je da će policija i dalje provoditi preventivno-represivne akcije kako bi destimulirala kršenje prometnih propisa.

Prometni stručnjak Milan Pajnić naveo da je pak najčešći tip promete nesreće u kojoj stradavaju motociklisti izlijetanje s ceste kao posljedica prevelike brzine i da najčešće stradavaju mladi i neiskusni vozači. Iako je u Hrvatskoj ostvaren određeni napredak u smanjenju broja poginulih u prometu, za 35 posto u posljednjih 10 godina, Hrvatska, nažalost, ima najlošije rezultate među 28 zemlja članica Europske unije čiji punopravni član uskoro postaje. Na to upozorava i izvješće Europske komisije u kojem stoji da je pred Hrvatskom veliki izazov kako bi se razina sigurnosti približila standardima EU, kazao je Pajnić.

(Hina) xdm yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙