FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK: za prvosvibanjske praznike gužve u prometu

Autor: ista
ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - Hrvatski autoklub (HAK) priopćio je danas kako se za Međunarodni praznik rada 1. svibnja i ove godine očekuje gušći promet uz moguće gužve na pojedinim prometnim dionicama, posebice na graničnim prijelazima.

U HAK-u napominju kako je, nakon ranog Uskrsa, ovo predsezonski mjeritelj turističke sezone, s obzirom da će vikend prije i poslije 1. svibnja mnogima, ponajviše susjedima iz Slovenije te hrvatskim građanima koji spajaju dane odmora i praznika, biti poveznica za dulji boravak na jadranskoj obali te u drugim krajevima Hrvatske.

Već u utorak, 30. travnja u poslijepodnevnim se satima očekuje pojačan ulazak automobila na graničnim prijelazima, posebice sa Slovenijom (na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku i prijelazu Rupa, odnosno na Maclju i Bregani), a izlazak na prijelazima s BiH (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Kamensko, Vinjani, Metković), te na Bajakovu prema Srbiji.

Taj val turista najviše će se uočiti na autocestama A1 Zagreb-Karlovac-Bosiljevo-Split-Vrgorac, A6 Bosiljevo-Rijeka, A3 Bregana-Zagreb/Ivanja Reka-Slavonski Brod-Lipovac, kao i na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) te prilaznim cestama turističkim mjestima duž obale Jadrana. Slično se očekuje i u trajektnim lukama Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split.

U HAK-u podsjećaju na ograničenja u prometu, kako bi za prvosvibanjske praznične dane promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što protočniji. U utorak, 30. travnja, uoči praznika od 15 do 23 sata te u srijedu, 1. svibnja od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama zabranjuje se promet teretnim automobilima s ili bez prikolice čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, te vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 metara.

U HAK-u procjenjuju kako će većina vozača s Jadrana i vikend-lokacija ka svojim prebivalištima kretati u srijedu, pa u drugom dijelu očekuju vrlo gust promet na dionicama državnih cesta i autocesta te na prilazima većim gradovima. Posebice se to odnosi na Zagreb, gdje su ispred naplatnih postaja Lučko i Ivanja Reka krajem dana moguća i duža čekanja.

Vrlo gust promet valja očekivati i na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa na izlasku iz Hrvatske, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Ovakav raspored mogućih gužvi i usporena prometa vrijedi i za one koji će praznike produljiti do kraja tjedna i povratak planiraju za nedjelju, 5. svibnja.

Znatno gušći promet, posebno na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom, očekuje se s petka na subotu 3. i 4. svibnja te u subotu, kada se očekuje veći broj pravoslavnih vjernika koji će u povodu pravoslavnog Uskrsa prolaziti kroz Hrvatsku.

(Hina) pp/xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙