FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's snizio rejting Makedonije

Autor: gple
LONDON/ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Agencija Standard & Poor's snizila je danas rejting Republike Makedonije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti s 'BB' na 'BB-', upozoravajući na smanjenu transparentnost javnih financija i slabije izglede za gospodarski rast.

Kratkoročni rejting potvrđen je na razini 'B' a prognoza je stabilna. Ocjena transfera i konvertibilnosti snižena je s' BB+' na 'BB'.

U agenciji konstatiraju da je transparentnost makedonskih javnih financija smanjena od početka globalne financijske krize a izgledi za gospodarski rast oslabili su.

Razlog su ekonomski pritisci u regiji, sužen manevarski prostor inozemnih vlasnika domaćih banaka, teškoće u upravljanju vladinim financijskim obvezama i pojačana javna potrošnja na neproduktivnu imovinu.

Po ocjeni S&P'sa, ravnoteža moći među makedonskim političkim institucijama nije primjerena a vladino kašnjenje s podmirivanjem financijskih obveza dovodi u pitanje zacrtane fiskalne ciljeve.

Stabilna prognoza proizlazi iz strukturnih krutosti, političkih izazova i vanjske ranjivosti s jedne i relativno umjerene razine duga s druge strane, navode u agenciji.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙