FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: skok potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo značajniji rast ukupno prijavljene potražnje, dok je istodobno ponuda rasla u znatno manjem obimu no, unatoč tome i dalje je višestruko veća od ukupno prijavljenih potreba korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 160,9 milijuna kuna ili za oko 142 posto više no u srijedu.

Istodobno se na strani ponude našlo 360,9 milijuna kuna, ili za oko 26 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 86,51 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa tek lagano korifirana sa 0,24 na 0,25 posto.

Također je plasirano i 40,39 milijuna kuna ročnih depozita uz kamatnu stopu od 2 posto te 4 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna uz kamatu od 4,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 130,9 mlijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je, zbog znatnog udjela ročnih plasmana, sa 0,24 na 0,92 posto.

„Potražnja za pozajmicama danas je porasla, međutim za prekonoćne pozajmice sudionici su bili spremni platiti nisku kamatnu stopu. Kao i prethodnih dana dio potražnje ostao je nepodmiren zbog ograničenja sudionika. Prosječna dnevna kamatna stopa porasla je na 0,92% zbog ugovorenih ročnih plasmana.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙