FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjinska prava: jednakopravnost još uvijek nedostignut cilj za hrvatsko društvo

Autor: tkol
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Društvena klima poštivanja različitosti, uvažavanja i solidarnosti, te društvo u kojem se odvija dijalog i prevladava stvarna jednakopravnost još uvijek je nedostignut cilj za hrvatsko društvo, istaknuto je na skupu "Ostvarivanje prava manjina - integracija ili sukobi i podjele?" koji je, u organizaciji Centra za mirovne studije, počeo danas na Pravnom fakultetu.

Uz sveobuhvatan zakonodavni okvir kojim se štite prava nacionalnih manjina, uključujući i donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina od kojeg je prošlo deset godina, nedavna događanja vezana uz najavu primjene Ustavnog zakona u praksi i primjer dvojezičnosti u Vukovaru, pokazali su da društvena klima uvažavanja različitosti još uvijek ne postoji u hrvatskom društvu, kazala je Mirjana Mikić Zeitoun iz Centra za mirovne studije.

Te su teme prije nekoliko mjeseci izazvale kontroverze u javnosti pa su, kako je kazala, na skup pozvani ljudi za koje se smatra da će moći objasniti zbog čega je ostvarivanje prava manjina put prema integraciji, a ne put prema sukobu i podjeli.

Tako će u radu skupa sudjelovati lingvisti i oni koji se kroz svoj umjetnički rad bave izgradnjom mira. "Imamo i pravnika, književnika ali i lingivista i političara", kazala je Mikić Zeitoun.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Parać kazao je kako je raznolikost bogatstvo svake zemlje i treba ga njegovati. "Hrvatski građani trebali bi biti ponosni na razne kulture, tradicije i nacionalnosti", rekao je Parać izrazivši nadu kako će doći vrijeme kada više neće biti potrebno govoriti o problemu nacionalnih manjina i nacionalnom pitanju.

Pravna savjetnica delegacije EU Snežana Dokić Marković kazala je kako EU financijskom podrškom nastoji izgraditi kapacitete civilnog društva za praćenje i integraciju na područjima od posebne državne skrbi.

Programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić istaknula je nastojanja Centra da se osigura društvena klima kako bi se mogli provoditi zakoni vezani uz zaštitu ljudskih prava.

Tijekom dva dana sudionici skupa razmotrit će zakonodavni okvir zaštite i promocije prava nacionalnih manjina, te probleme u primjeni određenih odredbi u slučaju kada postoji otpor dijela stanovništva.

Prvi dan posvećen je raspravi o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, o problematici dvojezičnosti u Hrvatskoj, primjeni ostalih zakona koje štite nacionalne manjine i ljudska prava, te mogućnostima otvaranja istinskog interkulturnog dijaloga.

Cilj je, kako je naglašeno, predstaviti različita stajališta i pristupe stručnjaka, donositelja odluka i interesnih grupa u pogledu implementacije odredbi Ustavnog zakona, te razloge otpora dijela stanovništva i interesnih grupa.

Drugi dan skupa organizirat će se trening kojim se želi podsjetiti na nužnost praćenja stanja ljudskih i manjinskih prava te upozoriti na sve izazove u metodologiji prikupljanja i usporedbe podataka o kršenjima tih prava. Govorit će se i o različitim metodama izvještavanja, službenim izvještajima i važnosti "izvještaja u sjeni", kako osigurati neovisno izvještavanje te što se radi sa prikupljenim podacima.

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

(Hina) xkt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙