FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Specijalna policija branila Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 17. svibnja 2013. (Hina) - Udruga bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave Brodsko-posavske postavila je spomenik u čast osmorici poginulih članova te postrojbe, a na prigodnoj svečanosti istaknuto je kako su njeni pripadnici branili Hrvatsku od jugosrpske agresije od Vukovara do Dubrovnika.

Na svečanosti u povodu obilježavanja 22. obljetnice osnutka postrojbe bili su i Josip Klemm, predsjednik udruge Specijalne policije RH, te počasni predsjednik ove Udruge general Mladen Markač.

Spomenik za poginule pripadnike specijalne policije - Željka Kucjenića, Ratka Brice, Gorana Adrića, Adama Pavičića, Tomislava Vinkovića, Mate Živića, Antuna Zarožinskog i Stipe Vukovca, postavljen u bazi Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske, otkrila su dvojica sinova pokojnog Antuna Zarožinskog.

Kod spomenika vijence su položili i svijeće upalili roditelji osmorice poginulih policajaca, te izaslanstva Ureda Predsjednika RH, Ministarstva obrane, 108. brigade HV, 3. bojne 3. gardijske - Kobre, HVIDR-e, Brodsko posavske županije i Grada Slavonskog Broda,

Nakon ustroja specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske uslijedila je brza obuka i odlazak na teren. U Vukovar smo otišli 2. svibnja 1991. gdje smo ostali pet mjeseci. Paralelno s tim bili smo nositelji obrane zapadnog dijela Slavonije. Bili smo najiskusniji i nosili smo većinu akcija zaustavljanja proboja odmetničkih bandi u Novu Gradišku. Naša postrojba zaustavila je i tenkovski korpus u Okučanima, rekao je prvi ratni zapovjednik ove postrojbe, Stjepan Vuković, podsjetivši na ratni put postrojbe.

Smirivanjem stanja u zapadnom dijelu Slavonije postrojba sudjeluje i u akcijama u dubrovačkom zaleđu, u akciji Maselenica. Nakon toga slijede dvije godine teškog i napornog bojovanja na Velebitu. Postrojba je sudjelovala i u akciji Bljesak. Za nas je ova akcija završena tek početkom srpnja, jer smo do tada teren čistili od odmetnika. Potom smo sudjelovali u akciji Oluja za što smo dobili brojne pohvale. Naša postrojba dala je doprinos i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja sve do 1998. godine. Nakon toga postrojba završava svoj put, naglasio je Vuković.

Specijalna jedinica policije Policijske uprave Brodsko-posavske osnovana je u veljači 1991. godine, a činila su je četiri voda dva u Slavonskom Brodu, te po jedan u Novoj Gradiški i Požegi.

(Hina) xmvrk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙