FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena nafte uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: mpuk
LONDON, 3. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u petak na svjetskim tržištima prema 104 dolara za barel uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u u proteklome mjesecu, za koje se očekuje da će ukazati na ubrzavanje gospodarstva tog najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 68 centi, na 103,53 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 56 centi, na 94,55 dolara.

Analitičari očekuju da će izvješće o zaposlenosti pokazati da je u travnju otvoreno 145.000, nakon razočaravajućih 88.000 u ožujku.

Rast cijena nafte još je u četvrtak potaknula odluka Europske središnje banke o smanjenju kamatnih stopa na rekordno niske razine, što je ojačalo apetiti ulagača za rizičnijom imovinom.

"Investitore je potaknula prije svega mogućnost blaže monetarne politike ECB-a, iako je poticaj došao i od nade u dobro izvješće s američkog tržišta rada slijedom manjeg broja inicijalnih zahtjeva za naknadom za nezaposlenost, objavljenog u četvrtak", objavila je banka Commerzbank u bilješci.

Ipa, slaba proizvodna aktivnost u SAD-u i Kini i dalje prigušuje izglede potražnje za naftom iz ta dva najveća potrošača.

"Mislim da nas indeksi menadžera nabave koji su objavljeni ovaj tjedan još uvijek podsjećaju da su nam potrebni dodatni dokazi o stabilizaciji gospodarstva u Kini i jasniji znakovi iz SAD-a“, rekao je Ben Taylor iz tvrtke CMC Markets u Sydneyu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 98,97 dolara, što znači da je bila jedan dolar niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙