FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Definitivni kraj izdavača Vjesnika

Autor: dduk
ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Ispunjeni su uvjeti za zaključenje stečaja Narodnih novina Press d.o.o., tvrtke koja je bila izdavač lista Vjesnik, a to znači da će ona biti brisana iz sudskog registra i da će se ugasiti, rekao je za Hinu stečajni upravitelj Narodnih novina Press Maroje Stjepović.

Stjepović kaže kako nema izgleda za nastavak poslovanja te da su izgledi za naplatu vjerovničkih potraživanja nikakvi.

Zaključenje stečajnog postupka očekuje se u sljedećih petnaestak dana.

Ukupne vjerovničke tražbine od Narodnih novina Press iznose 32,8 milijuna kuna, od čega bivši zaposlenici potražuju 17,8 milijuna kuna, a oni iz drugog isplatnog reda 15,9 milijuna kuna. Među njima najviše potražuju Vjesnik d.d., poznatiji kao Vjesnikova tiskara i to 6,5 milijuna kuna, država to jest Ministarstvo financija pet milijuna kuna i Hrvatski telekom 1,6 milijuna kuna.

Stjepović kaže da su se u stečaju uspjeli namiriti samo bivši zaposleni, ali samo djelomično te im je po osnovi troška stečajnoj postupka do danas isplaćeno ukupno 400 tisuća kuna. Očekuje se još jedna isplata u sljedećih dva mjeseca, vjerojatno u iznosu od najmanje oko 100 tisuća kuna. Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca pored toga isplatila im je ukupno 3,2 milijuna kuna.

Na današnjoj skupštini vjerovnika odlučeno je da se Ministarstvu kulture, koje je iskazalo interes za kupnju žiga i brenda Vjesnik, ponudi da ih u roku 30 dana kupe za 100 tisuća kuna. Ne ostvari li se to, žig i brend će ići u javnu ponudu, kaže Stjepović.

Stečaj Narodnih novina Press otvoren je 12. rujna prošle godine. Prema ocjenama stečajng upravitelja, tvrtka je prije otvaranja stečaja opstajala isključivo na račun državnih dotacija, s previše zaposlenih koji su imali previsoka primanja, te uz nesposobne i nezainteresirane uprave koje su propustile niz prilika za restrukturiranje.

Zbog toga je, primjerice, 2011. godine ukupni prihod Narodnih novina Press iznosio 31,5 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna kuna financirala Vlada, a rashodi 38,1 milijun kuna pa je gubitak iznosio 6,5 milijuna kuna. Bez Vladinih sredstava gubitak bi iznosio 24,5 milijuna kuna.

Posljednji broj Vjesnika u tiskanom obliku izišao je 20. travnja prošle godine. Na internetu je izlazio još do sredine lipnja. Gašenjem Vjesnika bez posla je ostalo 98 zaposlenih.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙