FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspektorat prijavio karlovačku toplanu zbog kršenja zakona

Autor: vhor
KARLOVAC, 16. travnja 2013. (Hina) - Državni inspektorat je prekršajnom sudu u Karlovcu podnio optužne prijedloge protiv karlovačke Gradske toplane zbog kršenja Zakona o energiji, a za što je propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 500.000 kuna za tvrtku i pet do 50.000 kuna za direktora, priopćio je danas Domagoj Švegar, koordinator Građanskog pokreta „Neću usluge toplane!“

Državni inspektorat izvijestio je Švegara da je provedenim nadzorom viša gospodarska inspektorica Snježana Špehar ustanovila da Gradska toplana d.o.o. na Švegarove prigovore od kolovoza, rujna, listopada i prosinca uopće nije odgovorila, što je kao opskrbljivač toplinske energije trebala činiti u roku od 8 dana, čime je prekršila i Opće uvjete za opskrbu toplinskom energijom i Zakon o energiji.

Budući da je Građanskom pokretu 'Neću usluge toplane' dobro poznato da su u obradi iste takve prijave i mnogih drugih građana, prekršajni će sud imati puno posla, a pogreške će Gradska toplana, koja se oglušavala na zahtjeve građana, na kraju skupo platiti, tvrdi Švegar.

Švegar podsjeća da je Državni inspektorat temeljem njegovih prijava još u veljači uputio Prekršajnom sudu više optužnih prijedloga zato što izdavani računi građanima nisu bili usklađeni sa zakonom, a Gradska toplana nije niti očitavala mjerila na način kako propisuju energetski zakoni.

Dio građana Karlovca se od prošlog ljeta, kada je gradska tvrtka Toplana otišla u stečaj, a Grad Karlovac je registrirao novu tvrtku Gradsku toplanu, pokušavaju odvojiti od sustava centralnog grijanja uz obrazloženje da s novom tvrtkom nikada ni nisu sklopili ugovor, a nisu platili ni račune, što bi bio jedan vid ugovornog odnosa.

Od tada se uz povremene prosvjede, javno spaljivanje računa, upravne i sudske sporove i ovršne postupke ipak mijenja zakonska regulativa. U tijeku je javna rasprava o novom „Zakonu o tržištu toplinskom energijom“ koji će zamijeniti dosadašnji „Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom“ i druge propise, a koji nisu sukladni s nekim odredbama Ustava RH ni s više konvencija o pravima potrošača, koje obvezuju i RH.

(Hina) xvhor ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙