FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za srijedu, 15. svibnja

Autor: trub
ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za srijedu, 15. svibnja:

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu izložbe "S Caravaggiom u Europu - Večera iz Emausa iz milanske Pinakoteke di Brera u Zagrebu" (13 sati, Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10). Izložbu će najaviti talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će osnivača Subversive Festivala Srećka Horvata te goste festivala američkog redatelja Olivera Stonea, slovenskog filozofa Slavoja Žižeka i grčkog političara Alexisa Tsiprasa (15 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Naš posebni izvjestitelj" rumunjskoga književnika Florina Lazarescua, jednoga od najpoznatijih i najzanimljivijih mlađih rumunjskih pisaca, poznatoga i kao scenarista nagrađivanih filmova "novoga rumunjskog vala" (18 sati, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5).

ZAGREB - Otvaranje osme SEEDI konferencije posvećene digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine (9 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4). Za konferenciju se prijavilo osamdesetak sudionika, među kojima su stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Makedonije, Slovenije, Srbije i drugih zemalja, a njezin je cilj predstavljanje i razmjena iskustava u korištenju novih informacijskih tehnologija, normi te iskustava iz područja digitalizacije kulturne i znanstvene baštine.

CANNES - Filmom "Veliki Gatsby" australskog redatelja Baza Luhrmanna otvara se filmski festival u Cannesu. Ovogodišnja konkurencija donosi dvadeset filmova, među kojima je samo jedan režirala žena, a velik je broj afirmiranih redateljskih imena, od braće Coen, Romana Polanskog i Jima Jarmuscha do Paola Sorrentina, Alexandera Paynea i Stevena Soderbergha. Festivalskim žirijem predsjedat će Steven Spielberg, kao prvi američki redatelj u toj ulozi. Luhrmannov "Gatsby", snimljen kao četvrta ekranizacija romana Francisa Scotta Fitzgeralda, prikazuje se izvan konkurencije, a u glavnoj je ulozi Leonardo DiCaprio.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙