FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvodnja nafte iz škriljca u Sjevernoj Americi prouzročila šok na naftnim tržištima

Autor: mkuz
PARIZ, 14. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Nagli rast proizvodnje nafte u Sjevernoj Americi na krilima procvata eksploatacije škriljca prouzročio je šok u opskrbi na tržištima širom svijeta koji iz temelja mijenja naftnu industriju, konstatirala je u utorak Međunarodna agencija za energetiku IEA.

"Sjeverna Amerika prouzročila je šok u opskrbi koji se osjeti u cijelom svijetu", naglasila je izvršna direktorica IEA Maria van der Hoeven prilikom predstavljanja petogodišnjih prognoza agencije za naftna tržišta nafte.

Bum proizvodnje nafte i plina iz škriljca postao je zlatna groznica 21. stoljeća, generirajući desetke milijardi dolara prihoda i stotine tisuća novih radnih mjesta u SAD-u.

"Zrelo gospodarstvo koje je prije nekih 150 godina bilo kolijevka naftne industrije suočilo se s naizgled nepovratnim padom proizvodnje da bi se odjednom našlo u samoj žiži novog naftnog buma", objavila je IEA.

Taj je bum generirao sasvim novi izvor opskrbe, "koji će u narednih pet godina preobraziti tržište, kao što je u proteklih 15 godina bio slučaj s naglim rastom kineske potražnje".

Pritom je Kanada i dosada spadala među vodeće izvoznike energije, dok bi se Sjedinjene Države u narednih nekoliko godina zahvaljujući naglom rastu proizvodnje iz škriljca mogle preobraziti iz vodećeg uvoznika u neto izvoznika nafte.

IEA je već u studenom prošle godine privukla pozornost javnosti prognozom da će SAD do 2017. postati vodeći proizvođač nafte zahvaljujući energiji iz škriljca.

U danas objavljenom izvješću agencija procjenjuje da će temeljem proizvodnje iz škriljca opskrba iz Sjeverne Amerike u razdoblju od 2012. do 2018. rasti za 3,9 milijuna barela dnevno, što znači da će činiti ukupno dvije trećine ukupno prognozirane opskrbe iz zemalja izvan okvira Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), procijenjene na šest milijuna barela dnevno.

Pritom je Sjeverna Amerika zapravo "samo jedan dio priče", budući da će i proizvodni kapaciteti tradicionalnih izvoznica OPEC-a u regiji Bliskog istoka nastaviti rasti u idućih pet godina, usprkos negativnom utjecaju sve izraženije nesigurnosti u sjevernoj i subsaharskoj Africi nakon Arapskog proljeća, priopćila je IEA.

OPEC-ovi proizvodni kapaciteti, na koje trenutno otpada oko 35 posto ukupne svjetske naftne proizvodnje, trebali bi se povećati do 2018. za 1,75 milijuna barela dnevno, na ukupno 36,75 milijuna barela dnevno, što je oko 750 tisuća barela dnevno manje nego u prognozama iz 2012.

Agencija je ujedno blago povisila prognozu o rastu potražnje za naftom u ovoj godini, na ukupno 90,6 milijuna barela dnevno. Prognoza o opskrbi iz zemalja izvan okvira OPEC-a u 2013. povećana je zahvaljujući snažnoj proizvodnji u Sjevernoj Americi za 50 tisuća barela dnevno, na ukupno 54,5 milijuna barela dnevno.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙