FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije u Rijeci

Autor: hsup
RIJEKA , 8. svibnja 2013. (Hina) - Sastanak Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije i prvi sastanak novog saziva Komisije za transport i infrastrukturu, kojom sada predsjeda Primorsko-goranska županija, održan je danas u Rijeci.

To je prvi sastanak komisije od kada je Jadranska euroregija postala Jadransko-jonska, o čemu je odlučeno na posljednjoj generalnoj skupštini Jadranske euroregije u Moliseu u siječnju ove godine.

Predsjednik komisije Ljudevit Krpan rekao je da je svrha sastanka uključivanje regija u izradu strateških dokumenata Europske unije, a istarski župan Ivan Jakovčić, koji je jedan od članova Inicijativnog odbora Jadransko-jonske euroregije, naglasio je važnost povezivanja radi bržeg pristupa fondovima EU.

Jadransko-jonska euroregija je model suradnje koji objedinjava transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju i čini institucionalni okvir za rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na području koje graniči s Jadranskim i Jonskim morem.

Razvoj prometnog sustava nastoji se usmjeriti na poboljšanje energetske učinkovitosti prijevoznih sredstava, korištenje održivih goriva i pogonskih sustava, poboljšanje kvalitete multimodalnih logističkih lanaca, bolje upotrebe infrastrukture i prijevoza korištenjem informacijskih sustava za upravljanje prometom, unapređenje logističkih usluga, tržišnih mjera, punim razvojem integriranog europskog željezničkog tržišta, uklanjanjem ograničenja u kabotaži.

Očekuje se da će Jadransko-jonska euroregija prerasti u Jadransko-jonsku makroregiju, a s ciljem bolje iskoristivosti financijskih instrumenata EU, poput strukturnih fondova.

Uspostavom Jadransko-jonske makroregije povezao bi se prostor na kojem živi oko 60 milijuna ljudi iz tri aktualne države članice EU (Italije, Slovenije i Grčke), Hrvatske te država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo - BiH, Crne Gore, Albanije i Srbije.

Jadransko-jonska euroregija sada se sastoji od 26 članova - jedinica regionalnih i lokalnih vlasti iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Ciljevi te euroregije su stvaranje područja mira, stabilnosti i suradnje, zaštite kulturne baštine, zaštite okoliša, održivog gospodarskog razvoja posebno u turizmu, ribarstvu, poljoprivredi te rješavanju prometnih i infrastrukturnih pitanja.

U okviru Jadransko-jonske euroregije djeluje sedam tehničkih komisija - za promet i infrastrukturu, turizam i kulturu, zaštitu okoliša, proizvodne aktivnosti, ribarstvo, socijalna pitanja i administrativna pitanja i javna priznanja.

(Hina) xhsup ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙